Dostupni linkovi

Ministar Vulin: Istraga Belivukovoj grupi se nastavlja, biće novih hapšenja


Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u subotu, 6. februara da će istraga u vezi sa delovanjem kriminalne grupe koju su organizovali Veljko Belivuk i Marko Miljković biti nastavljena i da će uslediti nova hapšenja. Nijedna informacija u ovom slučaju neće biti zataškana, rekao je Vulin.

„Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić je pokazao profesionalizam i veliku hrabrost da se na ovaj način suprotstavi narko klanovima. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija bez tužilaštva ne mogu ništa. Ako nemate hrabrog tužioca, koji zna svoj posao, i spremnog, ništa ne možete da uradite“, rekao je ministar Vulin za Prvu televiziju a koju je u saopštenju objavio i MUP.

On je dodao da nema ni najmanju sumnju da će tužilac insistirati na tome da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno–informativna agencija (BIA) rasvetle ovaj slučaj do kraja.

Prema Vulinovim rečima, ova kriminalna grupa je jedna od najsnažnijih, najorganizovanijih i najopasnijih od, kako je rekao, „Zemunskog klana“ te da je sada razbijena.

„Na nama je da vidimo kako je nastala, zašto, šta je radila , čime se bavila “, rekao je Vulin. On je obećao i da nijedan podatak iz istrage neće proći a da tužilac ne zna za njega.

„Nema zataškavanja, nema sklanjanja. Pokazalo se da nema zaštićenih, od simboličnih akcija skidanja blinkera do hapšenja najvećih organizovanih kriminalnih grupa. Zaštićenih nema. Nemojte se sukobljavati sa državom, a posebno oni koji su deo državnog aparata nemojte da mislite da postoji tako visoka funkcija koja će vas zaštititi od dokaza i saznanja da imate veze sa organizovanim kriminalom“, poručio je ministar Vulin.

On je istakao da je u ovom slučaju policija sa BIA prikupila dosta dokaza za više osoba, da je značajan broj uhapšen, ali da će biti još novih hapšenja.

U okviru istrage pronađen snajper

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je i da će istraga utvrditi "za koji nameru je posedovan i za šta je korišćen snajper sa prigušivačem i većom količinom municije" koji je policija pronašla kod pripadnika organizovane kriminalne grupe, koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković.

U saopštenju MUP-a, navedena je izjava ministra koji je ocenio da su "hapšenjem ove grupe pokvareni poslovi jednom od najmoćnijih narko klanova u Evropi i naneti gubitci koji se mere milionima evra".

Vulin podseća, navodi MUP, i da su se Belivuk i Miljković "nedavno u Crnoj Gori sastali sa jednim od najmoćnijih narkodilera u ovom delu svetu, sa kojim očigledno imaju zajedničke poslove".

U saopštenju je citirana i Vulinova ocena, da je pronađeni "snajper pripreman za ubistvo čoveka koji je objavio rat mafiji".


„Ne znam da li je to bilo tako, istraga će utvrditi koji su motivi, ali jedini čovek čija bi smrt zaustavila borbu protiv mafije bio bi Aleksandar Vučić. Jedini čovek čije bi ubistvo paralisalo čitavu državu i uvelo je u tešku političku nestabilnost i možda zaustavilo borbu protiv mafije bio bi Aleksandra Vučić“, rekao je ministar Vulin.

„Čovek koji ih ugrožava i koji je poveo borbu protiv mafije je Aleksandar Vučić. U ovom trenutku verujem da je bezbednost predsednika još ugroženija nego što je bila, jer se sukobio sa najmoćnijim kriminalcima u Evropi. Na nama je da ga zaštitimo i država je tu“, rekao je ministar Vulin.

Pripadnici Belivukove organizovane kriminalne grupe prebačeni su u petak, 5. februara, kasno uveče iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako je navedeno u saoštenju MUP-a u petak, oni su do zgrade Tužilaštva u Beogradu odvedeni u pratnji 22 vozila u pratnji specijalne jedinice Žandarmerije i specijalne jedinice SBPOK-a, kao i pripadnika Interventne jedinice 92 Policijske uprave za grad Beograd.

Veljko Belivuk i još 19 osoba uhapšeni su u četvrtak, 4. februara rano ujutro. Belovuk je u javnosti je označen kao vođa navijača i kao osoba bliska jednom od dva glavna kriminalna klana.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". Policija je 4. februara svoju akciju nastavila upravo na stadionu "Partizana" gde je uhapsila najmanje jednu osobu.

XS
SM
MD
LG