Dostupni linkovi

Slučaj Jajinci: Nastavak konfuzije i proizvodnja drame


Na većini oružja koje je bilo upotrebljavano vi imate više od tri traga: Božo Prelević
Na većini oružja koje je bilo upotrebljavano vi imate više od tri traga: Božo Prelević

Božidar Prelević, advokat i ko-ministar policije u vreme tranzicije vlasti u Srbiji nakon smene režima Slobodana Miloševića, za "Zašto?" analizira bezbjednosne, političke i medijske aspekte vijesti o pronalasku oružja u blizini kuće porodice premijera Aleksandra Vučića.

Nastavak konfuzije

To što nađete tri traga, to znači da je vrlo teško da ćete izolovati ijedan. A to znači da ćete vrlo teško doći do bilo kog imena i prezimena. Na većini oružja koje je bilo upotrebljavano vi imate više od tri traga. Pronalazak DNK tragova niti potvrđuje, niti isključuje atentat. Tu ima više raznih mogućnosti. Jedna je da neko to nije hteo da nosi u stanicu policije, zato što je to rizično. A hteo je da se oslobodi tog oružja. To je jedna stvar. Druga stvar, mogla je da se nađe tu zato što je nekome trebala ova drama, a treća i najmanje verovatna je da se radi o ugrožavanju premijera.

Proizvodnja drame

U ovoj zemlji ništa nije uobičajeno. Pa nije ni proizvodnja te drame koja je non stop prisutna u celom regionu. U Crnoj Gori nađu atentatore bez oružja, a ovde oružje atentatora bez atentatora. Posle Zorana Đinđića svaku tu opasnost treba naravno dobro ispitati. Ja sam skloniji tome da se ovde neće pronaći ko je to ostavio. To oružje samo po sebi, osim te zolje, nije podesno za atentat. Niko tako nije napravio atentat. Tu je samo zolja problem. Mislim da će ostati nejasno i da će to politički kapitalizovati jedni na jedan način, a drugi na drugi način. To se pokazalo u čitavom regionu kao dosta profitabilan politički proizvod.

Šta radite?

Meni sve to ukazuje na....... tresla se gora..... Mi stalno nešto talasamo, skrećemo pažnju sa jednih na neke druge stvari. Ovde je centralno pitanje, ako to jeste ugrožavanje premijera šta su radile službe? Ako nije...... Šta to radite nama? Šta to radite građanima Srbije? Vi ne znate odakle je došlo to oružje. Ne znate odakle je došlo bilo koje oružje. Pogotovo što su oni to izjavili pre nego što su našli bilo kakve otiske. To je jednostavno nemoguće utvrditi jer u čitavom regionu imate veliku fluktuaciju oružja. Možda biste, po nekim brojevima, mogli da tvrdite da je nešto negde otišlo. Ali gde je završilo? Pa videli smo da je završilo i u Parizu, jel tako? A to onda ništa ne znači...

XS
SM
MD
LG