Dostupni linkovi

Osiguranje u Srebrenici zakazalo zbog loše koordinacije policija


Osuđujemo napad na Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Osuđujemo napad na Vučića

Vijeće ministara BiH održao je vanrednu sjednicu posvećenu napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godina od genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić najoštrije je osudio napad i zatražio od policijskih, obavještajnih i sigurnosnih tijela hitnu informaciju o propustima zbog kojih se napad dogodio i hitnu istragu o počiniocima i procesuiranje istih.

''Napad se nije smio dogoditi, to želim posebno da podvučem, zbog mjesta na kome se dogodio, a to je mezarje u Potočarima, mjesto neizmjernog bola i tuge koje jeste i koje mora i ostati mjesto najvećeg pijeteta žrtvama genocida, mjesto na kojem svi mi trebamo stojati pognute glave, ali i crpiti snagu za našu zajedničku budućnost. Napad se nije smio dogoditi jer za to nadležne institucije moraju garantirati sigurnost svim dužnosnicima koji dolaze u BiH, posebno tako visokog ranga kao što je premijer Vučić, dati im pune garancije i punu sigurnost kad dolaze u BiH'', kazao je Zvizdić i dodao da ovaj događaj još jednom pokazao da koordinacija između obavještajnih službi i policijskih tijela ne funkcioniše.

Denis Zvizdić, foto: Midhat Poturović
Denis Zvizdić, foto: Midhat Poturović

"Ja kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH nisam imao nikakvu informaciju koja bi ukazivala da će gospodin Vučić biti napadnut. Sada kad gledam izjave, od visokih policijskih i obavještajnih dužnosnika iz Srbije čujem da su oni to znali i da su te informacije nekome dostavili. Ja izričito tražim od naših obavještajno-sigurnosnih agencija i policijskih tijela da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj koji dobio informaciju javio to i drugima kako bi se blagovremeno i preventivno djelovalo! Sada već počinjem sumnjati da mnogima nije u interesu da u BiH imamo takvu vrstu koordinacije i da ima obnih koji žele da ovdje imamo stalne događaje koje smo mogli prevenirati poput napada na policijsku stanicu u Zvorniku do napada na premijera Srbije u Potočarima'', konstatovao je Zvizdić.

Zvizdić će, kaže, insistirati i dalje na formiranju tijela koje će na nivou države moći koordinirati policijske strukture i razmjenjivati informacije sa susjedima.

Mektić: Najveći krivac SIPA

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže kako se više puta čuo sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, te potvrdio da je tačna informacija kako su među izazivačima nereda bili navijači iz Srbije.

On je potvrdio da je dobio i spisak navijača za koje se sumnjalo da mogu napraviti incident, no nije dobio informaciju koliko je njih sa tog spiska zaista bilo u Potočarima i da li su neki od njih uhapšeni.

Mektić je kazao je kako je evidentno da je bilo propusta u koordinaciji policijskih tijela koja su bila zadužena za obezbjeđenje skupa u Potočarima, no za najvećeg ''krivca'' smatra državnu Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) koja je, kako kaže, u Potočare trebala poslati specijalce, a nije.

"Mi smo uputili zahtjev SIPA-i da nam pomogne u obezbjeđenju ovog skupa i pošalje dva tima, ali oni su taj zahtjev ignorisali i nisu uputili traženu pomoć. Ja postavljam pitanje: čemi služi specijalna jedinica SIPA-e za koju izdvajamo desetine miliona maraka? Tvrdim da su specijalci bili u Potočarima da se napad ne bi ni desio'', kategoričan je Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je zadužena za obezbjeđenje Memorijalnog centra Potočari i koja je vodila i računa o obezbjeđenju VIP osoba u Potočarima, Mirsad Vilić kaže kako je SIPA poslala svoje ljude u Potočare, ali ne specijalce nego kontraobavještajce, te da su oni preuzeli istragu odmah nakon napada.

Vilić kaže kako je i MUP RS dodatno tražio 120 akreditacija za policajce koji će biti u krugu gdje se odvijao ukop i polagalo cvijeće na spomen obilježje i da su toliko akreditacija i dobili.

Prema njegovim riječima, pripadnici Direkcije zajedno sa policajcima MUP-a RS-a i ličnim obezbjeđenjem premijera Srbije Aleksandra Vučića su učestvovali u njegovoj evakuaciji.

Viliću je rekao i da je Organizacioni odbor za obilježavanje genocida imao svoj dio odgovornosti jer je odredio trasu za kretanje VIP osoba, a da pri tome nije konsultovana policija, da se prije svega sigurnosni aspekt obezbijedi.

Do sadani direktor Direkcije, ni ministar sigurnosti ne znaju koliko osoba je uhapšeno nakon napada na Vučića, niti o kojim osobama je riječ.

XS
SM
MD
LG