Dostupni linkovi

Agrokor lakše diše


Nada da će Agrokor nastavi poslovati na zdravijim osnovama
Nada da će Agrokor nastavi poslovati na zdravijim osnovama

Na Bledu je 17. travnja održan sastanak resornih ministara ili predstavnika vlada zemalja u kojima posluje posrnuli koncern Agrokor o toku restrukturiranja koncerna. Predstavnici Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pozitivno su ocijenili napore izvanredne uprave, očekuju da se postigne nagodba vjerovnika i Agrokor nastavi poslovati na zdravijim osnovama.

Hrvatska ministrica gospodarstva, potpredsjednica Vlade Martina Dalić očito je uspjela predstavnike vlada susjednih zemalja uvjeriti da proces restrukturiranja Agrokora ide dobrim smjerom.

"Tijek postupka izvanredne uprave i očuvanje poslovanja sustava Agrokor u Hrvatskoj je pridonijelo i omogućilo da i tvrtke iz sustava u susjednim zemljama nastave poslovati stabilno i na taj način daju svoj doprinos očuvanju gospodarske stabilnosti u svakoj od tih država", kazala je ministrica Dalić.

Izražena je zajednička podrška nastavku restrukturiranja i očekivanje uspješnog završetka posla.

"Ako bih trebao kratko ocijeniti današnji sastanak, rekao bih - lakše se diše što se tiče Agrokora", kazao je domaćin sastanka, slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

On je kao prioritete Slovenije oko Agrokora naveo ozdravljenje i nastavak poslovanja koncerna i stvaranje mogućnosti da se restrukturira lanac Merkator.

Dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država: Rasim Ljajić
Dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država: Rasim Ljajić

Optimističan je bio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

"Mislim da je sada pređen jedan dobar deo puta i da imamo osnova da budemo optimističniji nego što smo bili pre recimo pet ili šest meseci", prokomentirao je Ljajić.

Kako je kazao, "nas izgleda jedino zajednički problemi i brige mogu naterati na ovakav vid saradnje, i mislim da ovo može da bude dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država - informacije iz prve ruke i pokušaj da zajednički nađemo rešenje problema koji su manje-više identični".

Ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je kako je unazad nekoliko mjeseci stabilizirano stanje u Velpru, da je stabiliziran i Konzum u BiH, ali da je nešto lošiji u plaćanju prema dobavljačima, za razliku od Mercatora koji se uspješno vratio na bh. tržište i poštuje zakonske rokove u plaćanju prema dobavljačima.

"I možemo reći da je to jedan uspješan podhvat. Podržavamo napore Vlade Hrvatske i sve što radi na restrukturiranju i stabilizaciji Agrokora i - naravno - očekujemo novi Agrokor kao što je najavljeno narednih meseci", rekao je Šarović.

Dvije tvrtke iz sustava Agrokora - Mercator i Ledo - stabilno posluju u Crnoj Gori, izvijestila je direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u resornom ministarstvu Crne Gore Biljana Jakić.

"Izmiruju obaveze prema državi i prema zaposlenima, a u skladu sa dogovorom poštuju dinamiku isplate dobavljača", navela je Jakić.

Martina Dalić i Ante Ramljak
Martina Dalić i Ante Ramljak

Buduću strukturu vlasništva Agrokora odredio je bivši vlasnik načinom kako se zaduživao, kazala je hrvatska ministrica Dalić na novinarsko pitanje, a o budućnosti koncerna kaže:

"Postoji vrlo dobra osnova da budući sustav na tržištu posluje uspješno, a postoji i ambicija da se to poslovanje širi."

Prema neslužbenim procjenama, pretvaranjem potraživanja u vlasništvo nakon nagodbe dvije ruske banke - Sberbank i VTB imale bi oko 44 posto dionica, a fondovi oko 25 posto. Opće je uvjerenje ministara da banke i fondovi neće zauvijek ostati većinski vlasnici Agrokora, već će ga prodati onima kojima je to core biznis, ali da će prije toga učiniti sve da Agrokor bude što bolji, kako bi za njega mogli postići što višu cijenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG