Dostupni linkovi

Hiljade radnika u BiH strijepe za sudbinu Agrokora


Vijeće ministara usvojilo je Informaciju o utjecaju krize "Agrokor" na firme kćerke u BiH koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Vlasti očekuju u narednih 15 dana plan povjerenika Hrvatske za sanaciju stanja u Agrokoru i isplatu dugovanja prema dobavljačima, od kojeg ovisi budućnost kompanije u centrali, ali i regiji.

Ukoliko bude potrebno, od entitetskih vlada ili sa nekog drugog nivoa BiH će biti imenovan povjerenik koji bi vršio monitoring plaćanja financijskih obaveza, kao i ukupnih dešavanja u vezi Agrokora.

Od mjera povjerenika Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljaka i kredibilnosti tih mjera, ovisi i cijeli sustav Agrokora u regiji, ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović:

"Savjet ministara BiH u narednih 15 dana očekuje jasan plan legitimisanog povjerioca Vlade Republike Hrvatske kojim putem dalje će da ide Agrokor, očekuje u tih 15 dana tačnu inventuru obaveza Agrokora i njegovih kćerki firmi, kao i plan isplate dobavljačima, kako u centrali, tako i u regionu, bez diskriminacije", ističe Šarović.

Šarović naglašava i važnost provođenja kontinuiranih kontrola financijskih tokova:

"Čini se opravdanim i legitimnim da nadležne institucije u BiH na određeno vrijeme zabrane davanje garancija i kreditnih i trgovinskih zaduženja firmi kćerki od strane matične firme", rekao je Šarović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i povjerenik Vlade Hrvatske za Agorokor Ante Ramljak nakon sastanka u Sarajevu, 27. april 2017.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i povjerenik Vlade Hrvatske za Agorokor Ante Ramljak nakon sastanka u Sarajevu, 27. april 2017.

Rješenja Vijeća ministara nisu dovoljna jer poluga moći nije kod njih, s obzirom na rascjepkan politički sustav u BiH, smatra ekonomska analitičarka Svetlana Cenić:

"Finansije, bankarski sektor nam je po entitetima i entiteti bi trebali nešto da urade. To što će im sprečiti i neće davati garancije, neće davati kreditna zaduženja neće rešiti pitanje dobavljača. Njihovo pitanje će se rešiti tako da dobit koja se ostvaruje ovde automatski ide za rešavanje obaveza ovde u Bosni i Hercegovini, a ne da ide za Hrvatsku. To, dakle, treba zaustaviti", mišljenja je Cenić.

Zbog preko 5.200 zaposlenih u Agrokoru u BiH, krizu u Agrokoru i odgovor bh. vlasti na nju budno prati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Predsjednica tog sindikata Mersiha Beširović podsjeća na slučaj propasti slovenskog Tuša, od čijeg se dugovanja bh. dobavljači još nisu oporavili:

"Bojim se da mi iz slučaja Tuš ništa nismo naučili. Ponovno nam se dešava isti slučaj, ali po svom obimu puno veće i puno ozbiljnije posljedice bi mogao ostaviti", ocjenjuje Beširović.

Svetlana Cenić podsjeća da se ovdje ne radi samo o zaposlenima u Agrokoru, nego i o svim zaposlenim u filmama dobavljača, kojih je preko 1.300.

"Moramo imati u vidu da radnici rade i kod dobavljača i da dobavljači koji su obavezni da plate PDV, Agrokor im nije platio, a dobio je povrat. Ugroženi su i radnici dobavljača. Ne možemo samo govoriti o radnicima Agrokora nego i o radnicima dobavljača koji sad isto ne znaju šta će", napominje Svetlana Cenić.

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak tijekom posjete BiH prije nekoliko dana rekao je je da će napraviti sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih u Agrokoru u BiH. Domaće vlasti još nemaju adekvatne mjere kako se to zaista ne bi dogodilo.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG