Dostupni linkovi

Agrokor: Usuglašeni elementi nagodbe


Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Točno godinu dana nakon uvođenja izvanredne uprave u posrnuli koncern Agrokor, vjerovnici su u Zagrebu usuglasili osnovne elemente nagodbe. Struktura vjerovnika će u velikoj mjeri odrediti strukturu vlasništva novog Agrokora, najavio je izvanredni povjerenik Fabris Peruško. To znači da će dvije ruske banke u državnom vlasništvu imati više od 40 posto dionica.

Sistemski je rizik kojeg je kriza u Agrokoru predstavljala za hrvatsku ekonomiju otklonjen, čulo se na sastanku u Vladi.

"Upravo smo održali sastanak na kojem su svi članovi privremenog vjerovničkog vijeća potvrdili jednu jako dobru vijest, a to je – da se proteklih tjedana dovršio proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru", pohvalio se premijer Andrej Plenković.

I potpredsjednica Vlade Martina Dalić istakla je značaj okvirnog dogovora.

"Mislim da je sistemski rizik koji je tada zaprijetio cijelom hrvatskom gospodarstvu od nekontroliranog stečaja Agrokora u potpunosti pod kontrolom i u potpunosti otklonjen", kazala je Dalić.

Izvanredni upravitelj Fabris Peruško koji je na toj funkciji naslijedio Antu Ramljaka, rekao je da se dogovor odnosi i na namirenje "graničnog duga".

"Dogovoreni ključni elementi nagodbe uključuju korporativnu strukturu nove grupe, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika, određuje novi dug grupe i njezinu kapitalnu strukturu, poseban dogovor sa dobavljačima o namirenju 'graničnog duga' i provedbu nagodbe", riječi su Peruška.

Struktura vjerovnika "u velikoj će mjeri" definirati strukturu budućeg vlasništva novog Agrokora, kazao je Peruško na novinarsko pitanje, ali nije želio ulaziti u konkretne brojke i odnose.

Neslužbeno, najveći vjerovnici – ruske banke u državnom vlasništvu Sberbank i VTB – će pretvaranjem potraživanja u vlasništvo imati nešto preko 40 posto dionica u novom restrukturiranom Agrokoru, obveznički financijeri oko 25 posto, a domaći dobavljači oko osam posto.

Preostali takozvani "granični dug" dobavljačima od 80 milijuna eura isplatit će se u sljedeće četiri godine, ovismo o poslovnim uspjesima Agrokora, a domaći dobavljači imaju petogodišnju garanciju da će njihovi proizvodi biti na policama Agrokorove maloprodaje, odnosno Konzuma.

Hrvatski premijer Plenković je u Mostaru kazao kako je postignuto rješenje za Agrokor bio jedna od tema razgovora sa liderima susjednih zemalja.

"Mislim da su svi lideri u susjednim zemljama zadovoljni načinom kako je Hrvatska ne samo spriječila problem u svojoj zemlji, nego i spriječila prelijevanje tok ekonomskog problema i na njihova gospodarstva te, s te strane, mislim da svi izražavaju podršku kako smo uspjeli stvoriti vrlo jasan pravni okvir da se jedan krupni problem riješi", kazao je Plenković.

Plenković: Uspjeli smo stvoriti jasan pravni okvir
Plenković: Uspjeli smo stvoriti jasan pravni okvir

Okvirni dogovor pozdravio je i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, izražavajući nadu da će dogovor – uz doprinos ruskih ulagača – donijeti Agrokoru stabilnost.

Ekonomski analitičar Darko Sučević u izjavi za Radio Slobodna Europa pozdravlja ovaj napredak, uz upozorenje da se sve to moglo i ranije.

"Meni se čini da je ovo dobar i važan korak prema postizanju nagodbe. Počelo se ozbiljno i konkretno razgovarati, ali mislim da se s time trebalo započeti još u jedanaestom mjesecu prošle godine. Mislim da je prvo osporavanje tražbina Sberbanke, pa onda osporavanje tražbina imatelja obveznica, jako naštetilo cijelom procesu, jer to više nisu bili ozbiljni pregovori, nego pravne smicalice. A kada imate situaciju gdje vam je nužan pristanak i veliko slaganje vjerovnika, onda se ne možete baviti pravnim smicalicama", ocijenio je Sučević.

Inače, sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot kazala je na završetku saslušanja u utorak povodom zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića da će odluka o mogućem izručenju osnivača posrnulog koncerna Agrokor Hrvatskoj biti objavljena 20. travnja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG