Dostupni linkovi

Čeka se novi upravitelj, Ramljak i dalje na čelu koncerna


Ante Ramljak (na fotografiji): Ostavku dajem kako ne bih postao prepreka postizanju nagodbe
Ante Ramljak (na fotografiji): Ostavku dajem kako ne bih postao prepreka postizanju nagodbe

Vlada intenzivno traži osobu koja će zamijeniti Antu Ramljaka na mjestu izvanrednog upravitelja Agrokora. Ramljak, koji je dao ostavku zbog skandala sa angažiranjem za visoki njegove bivše tvrtke kao podizvođača u restrukturiranju Agrokora, nastavit će dalje obavljati taj posao dok Trgovački sud ne imenuje novog upravitelja. Dobavljači očekuju manji zastoj u procesu sklapanja nagodbe, a analitičari nisu toliko optimistični.

"Način kako su konzultanti u procesu restrukturiranja Agrokora kao podizvođače angažirali tvrtku u kojoj je radio Ramljak je neugodna činjenica i sa etičkog stanovišta predstavlja određeni problem", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

"I sa te strane, njegov jučerašnji potez nije me nimalo iznenadio. Međutim, ono što u ovom trenutku želim kao ključnu poruku poslati i svim zaposlenicima Agrokora, i svim dobavljačima i vjerovnicima, je poruka da proces izvanredne uprave ide dalje, da proces nagodbe ide dalje i da Agrokor normalno funkcionira sa svim kompanijama u svom sastavu", naveo je Plenković.

Plenković je kazao kako će vicepremijerka i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je u ime Vlade bila najviše angažirana oko Agrokora, i čiju ostavku traži oporba, nastaviti i dalje raditi svoj posao u Vladi i da je njihov odnos "jako dobar".

Angažiranje kao podizvođača tvrtke u kojoj je ranije radio Ramljak od strane privatne kompanije koja je angažirana kao konzultant je odnos dviju privatnih kompanija u koji ona kao premijer ne može ulaziti, rekao je i dodao da zbog poodmakle faze procesa ne bi trebalo mijenjati konzultante.

On sam za to, a pogotovo za visoke iznose naknada tvrtki u kojoj je Ramljak ranije radio nije znao, dok nakon vijesti u medijima nije od Ramljaka zatražio i dobio izvještaj.

"Do momenta dok nisam vidio dokumentaciju nisam imao saznanja o načinu kako je to regulirano, osobito što se tiče naknada. Međutim, taj svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego što živimo vi i ja", kazao je premijer Hrvatske.

On očekuje da će nagodba biti dovršena u najavljenom roku od 12+3 mjeseca, dakle do početka srpnja.

Dojučerašnji izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak je, obrazlažući svoju ostavku, podsjetio da je sa suradnicima i zaposlenicima stabilizirao poslovanje, očuvana je zaposlenost, spriječena je propast dobavljača i stvoreni su preduvjeti da vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja.

"Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe", navodi se njegovom priopćenju.

Predsjednica privremenog vjerovničkog vijeća i glavna financijašica Kraša, koji je jedan od najvećih dobavljača i najvećih vjerovnika Agrokora, Marica Vidaković očekuje da će ova ostavka odgoditi nagodbu, koja je pred sklapanjem.

"Mislim da to neće proći baš tako jednostavno i da će proces doživjeti izvjesne – rekla bih – paralize, odnosno zastoj u pregovorima i onom što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje nagodbe kraju", rekla je Vidaković.

Ekonomski analitičar Željko Ivanković u izjavi za Radio Slobodna Europa očekuje i dulji zastoj nego što ga očekuju vjerovnici, osim ako primjerice financijski vjerovnici ne preuzmu vođenje procesa u svoje ruke. On podsjeća da je glavna svrha Lexa Agrokor po kojem je Ramljak vodio restrukturiranje bila – zaštititi domaće dobavljače i sačuvati radna mjesta u Agrokoru i vezanim tvrtkama.

"A sada se pojavljuju i drugi vjerovnici i nije bilo moguće provesti osnovnu političku ideju – zaštititi jednu, manjinsku i to najslabije osiguranu grupu vjerovnika koji su bili u paktu sa Ivicom Todorićem - dobavljače. Oni se, dok su se ta kola vrtjela, uopće nisu bunili, a kada su pukla, otišli su u Vladu i pokrenuli Lex Agrokor. Dakle, mislim da je Ramljak otišao jer je cijeli posao bio nakrivo postavljen", ističe analitičar Željko Ivanković.

Dok se ne riješi ova mini-kriza, Zagrebačka burza prekinula je trgovanje dionicama Agrokora i tvrtki-kćeri.

U opoziciji traže da iz Vlade ode vicepremijerka i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Predsjednik oporbenog Mosta Božo Petrov pita premijera - zašto je čekao 14 dana?

"Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem kojeg je predložio predsjednik Vlade. On je odgovoran za ljude kojima je on dao odgovornost i mogućnost da djeluju. Trebaju odstupiti i jedno i drugo", riječi su Petrova.

Manja stranka vladajuće koalicije narodnjaci pokušava poentirati na uvjerenju mnogih u Hrvatskoj da je Ramljak morao otići da ne bi nanio političku štetu HDZ-u.

"Proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednoj osobi i nepotrebne mrlje koje su bačene na čitav ovaj proces ne smiju u drugi plan gurnuti ono što je najvažnije – zaštitu i stabilizaciju hrvatskog gospodarstva, industrijske proizvodnje i radnih mjesta. Cilj procesa nije rejting političkih stranaka, nego sačuvati radna mjesta i stabilno hrvatsko gospodarstvo", kaže predsjednik narodnjaka Ivan Vrdoljak.

Ramljak je bio u središtu pozornosti javnosti posljednjih tjedana jer se otkrilo da je za dobro plaćene konzultante u restrukturiranju Agrokora angažirao tvrtku u kojoj je radio do trenutka kada je sam angažiran da vodi posrnuli koncern, a formalno je u njoj ostao zaposlen još 20 dana nakon što je preuzeo upravljanje Agrokorom. Na saborskom odboru prošlog tjedna priznao je da je ostavio - krivu percepciju.

"U danom trenutku sam napravio milijun grešaka, i to priznajem. Percepcija je kriva. Da sam na vašem mjestu, isto bih mislio – to je sebi lovu uzeo! Kažem, ja sam spreman snositi sve posljedice ovoga", naveo je Ramljak.

Željko Perić, Zvonko Mršić, Vladimir Bošnjak neka su od imena koja se spominje kao Ramljakovog nasljednika. To su imena iz biznis ili konzalting sektora, a neki od njih već su uključeni u proces restrukturiranja Agrokora.
Ministar financija Zdravko Marić ne očekuje da će ovaj događaj narušiti financijsku stabilnost sustava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG