Dostupni linkovi

Odluka o izručenju Todorića Hrvatskoj 20. aprila


Ivica Todorić dolazi na sud u Londonu
Ivica Todorić dolazi na sud u Londonu

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot kazala je na završetku saslušanja u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića da će odluka o mogućem izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj biti objavljena 20. aprila.

Todorić je uhićen 7. novembra temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Sudac je pustio Todorića nakon što je platio jamčevinu, te mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno.

Bivši šef Agrokora sve vrijeme je aktivan na internetskim servisima putem kojih je odbacio svoju krivnju, prozvavši visoke hrvatske dužnosnike za politički progon.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo od 18. oktobra prošle godine vodi istragu protiv Todorića zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 milijuna kuna u slučaju Agrokor.

Ukupnoj šteti hrvatsko državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tužiteljstvo je u međuvremenu pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna. Istragu je potom proširilo na sedmoricu osumnjičenika.

XS
SM
MD
LG