Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ramljak: Velpro će biti likvidiran, dio radnika ostaje u Agrokoru


Konzum je dio koncerna Agrokor

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak saopšitio je danas u Sarajevu da je donesena odluka o likvidaciji firme Velpro.

Ramljak je kazao da je ova firma bila "veliki gubitaš" i da će dio zaposlenih "biti zbrinut u okviru sistema Agrokor", a da će određeni broj ljudi prema zakonu dobiti otpremnine.

Ranije je objavljeno da Velpro ima 180 radnika.

Veleprodajni lanac Velpro bio je dio zagrebačkog Agrokora i njihova firma-kćerka u BiH u kojoj je bila najteža situacija.

"U budućnosti možemo očekivati veći rast i poboljšanje i okrećemo situaciju na pozitivnu", dodao je Ramljak.

On je naveo da će od 259 Konzumovih poslovnica 83 biti rebrendirane pod Mercator, a 176 će ostati u Konzumovom vlasništvu, te rekao da je danas počela isplata dugovanja malim dobavljačima u BiH.

Sa Ramljakom su danas u Sarajevu razgovarali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Hrvatski koncern Agrokor objavio je početkom maja da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez Mercatora i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna (5,44 milijarde eura).

Dug Agrokora prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini iznosi 112 miliona maraka, a ne zna se kada bi na bh. tržište kao "spasilac" mogao ponovo doći Mercator.

XS
SM
MD
LG