Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Moguće ukidanje zaštite prava na abortus u SAD; Ofanziva na Donbas sve samo ne 'blitzkrieg'


Protest ispred Vrhovnog suda SAD, 3. maj 2022
Protest ispred Vrhovnog suda SAD, 3. maj 2022

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Na udaru novih sankcija EU ruska nafta, banke, Mađarska i Slovačka protiv -- Evropska unija će uvesti nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ciljajući njenu naftnu industriju, više ruskih banaka i odgovorne za dezinformacije, rekao je 3. maja Joseph Borrell, evropski komesar za spoljnu politiku.
  • Vučić ne očekuje lak razgovor sa Šolcom -- Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija na odvojene razgovore u srijedu, 4. maja, u Berlinu. Njima će se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pogledajte infografiku o usponima i padovima slobode medija na Zapadnom Balkanu

Balkan na RSE

Novinari optužuju Vladu Kosova za 'nedostatak saradnje' -- Iz Udruženja novinara Kosova navode da je tokom 2021. prijavljeno 29 slučajeva napada ili verbalnih prijetnji novinarima, dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine prijavljeno 11 takvih slučajeva. Iz Udruženja kažu da u većini slučajeva novinare ometaju osobe koje su na vlasti ili oni koji su povezani s njima.

Prikrivena digitalna imovina političara u Srbiji -- Iako javnosti u Srbiji još uvijek nisu dostupne informacije o tome koliko političara na funkciji posjeduje novca u kriptovalutama, slučaj zaplijenjene slike na beogradskom aerodromu, koji je završio na sudu, slučajno je pokazao da zvaničnicima u Srbiji kriptovalute nisu strane.

Pod istragom policajac koji je obezbjeđivao Joanikija i Porfirija na Cetinju -- Nadležne institucije u Crnoj Gori su pokrenule istragu koja treba da utvrdi autentičnost audio snimka na kome navodno pomoćnik komandanta protivterorističke jedinice policije Petar Knežević govori da je bio u kontaktu sa više kriminalnih grupa tokom demonstracija na Cetinju 5. septembra prošle godine u vrijeme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Općina Neum uknjižila cijelu obalu na sebe -- Cijela plaža u Neumu uknjižena je na Općinu Neum kao katastarska parcela 344 pod "ostalo neplodno zemljište", pokazuju podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u koje je RSE imao uvid. Kako navodi Milan Dunović, potpredsjednik entiteta Federacija BiH, postoje indicije da je Neum preknjižio s države na sebe morsku obalu. Vode, šume i poljoprivredno zemljište su, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, državno vlasništvo.

Politika gurnula pripremu sezone u Crnoj Gori u drugi plan -- Očekivanje da će vojna agresija Rusije na Ukrajinu smanjiti turistička noćenja sa tržišta Rusije i Ukrajine, koja su u Crnoj Gori lani ukupno iznosila preko 20 odsto, nije jedina glavobolja koja mori turističke uposlenike uoči nove sezone. Neizvjesnost je pojačana unutarnjim političkim trvenjima.

Rat u Ukrajini

Zašto ruska ofanziva na Donbas ne ide baš onako kako se očekivalo -- Napad Rusije u Donbasu je sve samo ne 'blitzkrieg' ofanziva koja će odlučno poraziti ukrajinske snage. Zašto je to tako – i šta to znači za tok rata – predmet je intenzivnih spekulacija.

Oluja na internetu zbog ruske trake oko ruke -- Upečatljive fotografije sa probe za Dan pobjede pokazuju uniformisane Ruse sa trakama oko ruke koje podsjećaju na nacističke uniforme, ali većina komentara na internetu previđa jedan ključni detalj.

Pogledajte video Rat u Ukrajini bez filtera -- Dio ratnog izvještavanja novinara Radija Slobodna Evropa i Current Timea koji su bili u središtu dešavanja od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Svijet

Dilema oko mogućeg ukidanja prava na abortus Vrhovnog suda SAD -- Procurili dokument američkog Vrhovnog suda ukazuje da su sudije glasale za obaranje presedana kojim je zagarantovano pravo na abortus u SAD. Samom takvom odlukom abortus u SAD ne bi nelegalan, ali bi svaka savezna država imala pravo da ga zabrani, pri čemu je polovina država već uvela restriktivne mjere i očekuje se da bi mogle potpuno da zabrane abortus, pišu svjetski mediji, ukazujući da glasanje u Vrhovnom sudu SAD nije konačno i da bi moglo biti promijenjeno.

Šta trebate znati o putu Finske i Švedske ka NATO savezu -- Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što bi predstavljalo radikalnu promjenu politike za nordijsku regiju.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici – Može li Moldavija biti uvučena u ruski rat u Ukrajini?

Potencijalna realizacija ruskih planova u Ukrajini otvara zabrinjavajuće mogućnosti da Rusija fokus usmjeri prema Moldaviji gdje je separatistička regija Pridnjestrovlje koju podržava Moskva. Druga faza Putinovog rata mogla bi da implicira eskalaciju preko granica Ukrajine.

Poslušajte i novi podcast ZIP - 'Džaba nam kuća na moru ako nam je more poklopi' koji propituje šta ostavljamo generacijama iza nas, kako živjeti bez stvaranja otpada i šta je to ekološka anksioznost koja se javlja kod sve većeg broja mladih ljudi?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG