Dostupni linkovi

Pod istragom policajac koji je obezbjeđivao Joanikija i Porfirija na Cetinju


Petar Knežević, pomoćnik komandanta protivterorističke jedinice, stoji lijevo od Zdravka Krivokapića, bivšeg premijera Crne Gore, na skupu u podgoričkoj vili "Gorica" 7. septembra 2021, dva dana nakon sukoba koji su na Cetinju pratili ustoličenje mitropolita SPC Joanikija.
Petar Knežević, pomoćnik komandanta protivterorističke jedinice, stoji lijevo od Zdravka Krivokapića, bivšeg premijera Crne Gore, na skupu u podgoričkoj vili "Gorica" 7. septembra 2021, dva dana nakon sukoba koji su na Cetinju pratili ustoličenje mitropolita SPC Joanikija.

Nadležne institucije u Crnoj Gori su pokrenule istragu koja treba da utvrdi autentičnost audio snimka na kome navodno pomoćnik komandanta protivterorističke jedinice policije Petar Knežević govori da je bio u kontaktu sa više kriminalnih grupa tokom demonstracija na Cetinju 5. septembra prošle godine u vrijeme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Autentičnost i porijeklo objavljenih audio snimaka do sada nisu utvrđeni.

Kako je počelo?

Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici i unutrašnja kontrola Uprave policije pokrenuli su istragu kada im je građanski aktivista Aleksandar Zeković proslijedio audio snimak na kome se čuje, navodno, glas Kneževića koji prepričava događaje od 5. septembra - da su kriminalne grupe bile spremne da pomognu ustoličenje na Cetinju:

"Držao sam nikšićku, bjelopoljsku, beransku, novljansku i barsku grupu – sve kriminalce na telefonu. Krećemo, trebamo vam, spremni smo, ne daj Bože ako ne puste patrijarha krećemo, hoćemo Cetinje da zapalimo danas. Šta bi mi tu radili 30-40 ljudi. Mi bi tek onda izginuli, jer to je neobučeni svijet", čuje se na snimku.

Ko je Petar Knežević?

Pripadnik protivterorističke grupe Petar Knežević je, u vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra 2021. godine, bio zadužen za bezbjednost mitropolita Joanikija i patrijarha SPC, Porfirija, koji su dovezeni u Cetinjski manastir vojnim helikopterom jer su svi prilazni putevi bili blokirani demonstrantima koji su se protivili ustoličenju.

Vuksanović Stanković vs Bajčetić – Dopremanje mitropolita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Proteste protiv ustoličenja Joanikija pokrenuli su građani Cetinja, tadašnje opozicione stranke i crnogorske nacionalne organizacije koje su blokadom puteva namjeravali da spriječe ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju jer, kako tvrde, ta crkva negira crnogorsku naciju šireći ideologiju "srpskog sveta"u Crnoj Gori.

Policija je intervenisala bacanjem ogromne količine suzavca i probila jednu od barikada koje su bile postavljene na prilazu Cetinju. Tokom demonstracija povrijeđeno je 60 osoba.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Ko je poslao snimak?

Aleksandar Zeković je saopštio da je dobio audio snimak na e-mail od nepoznatog pošiljaoca:

"Tvrdi se da je to navodno komadant Petar Knežević, počinio krivično djelo. Odmah smo obavijestili Vrhovno državno tužilaštvo i druge adrese u zemlji", napisao je Zeković na Twitteru.

Na snimku koji je emitovan, navodno Knežević, iznosi nezadovoljstvo reakcijama na policijsku akciju na Cetinju:

"Mi smo otišli osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili. I tu se pojavi par bezbožnika ljudi, koji kažu niste trebali ovo niste trebali ono."

Policijski službenik Petar Knežević treba da bude saslušan pred nadležnim institucijama, međutim on se ne nalazi u Crnoj Gori.

Šta preduzima policija?

Ovim povodom se oglasio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić koji je kazao da će Knežević "snositi zakonske posljedice ukoliko se utvrdi da je snimak autentičan".

"Ukoliko se u postupku utvrđivanja činjenica i okolnosti utvrdi da je audio snimak autentičan i da glas pripada policijskom sluzbeniku Kneževiću, biće utvrđena njegova odgovornost", naveo je ministar Adžić na svom fejsbuk profilu.

Potom je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti i eventualne odgovornosti policijskog službenika Petra Kneževića povodom sadržaja objavljenog audio snimka.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević upozorio je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da ne prijeti, jer, kako je napisao na Tviteru, „nisu nešto u volju“. On je pozvao ministra da uhapsi ostale učesnike protesta , predsjednika države Mila Đukanovića , bivšeg premijera Duška Markovića i vrh Socijaldemokratske partije

„Eskobar vam se vrnuo doma“ - poručio je Knežević.

Osim brojnih reakcije političkih partija, oglasili su se i učesnici demonstracija na Cetinju i sa Belvedera, mjesta glavne barikade na putu Podgorica- Cetinje osudom sadržaja snimaka.

Petar Knežević (drugi s lijeva), pomoćnik komandata antiterorističke jedinice Crne Gore, sa kolegama na prijemu kod bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, u vili "Gorica" u Podgorici, 7. septembra 2021.
Petar Knežević (drugi s lijeva), pomoćnik komandata antiterorističke jedinice Crne Gore, sa kolegama na prijemu kod bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, u vili "Gorica" u Podgorici, 7. septembra 2021.

Komentar Đukanovićeve strane

Demokratska partija socijalista (DPS) je snimak nazvala skandaloznim i ukazala da autentičnost snimka nije osporio ni njegov glavni akter policijski službenik Petar Knežević".

"Snimak ukazuje kakav je bio karakter policijske intervencije na Cetinju i koliko je malo trebalo da se zapali cijela Crna Gora, i izgori u plamenu tuđih interesa, sa nesagledivim posljedicama po građanski mir u našoj državi. Čitava akcija je na Cetinju nasilno sprovedena u pokušaju urušavanja ugleda države, dostojanstva građana, kao provokacija u kojoj su učestvovale bezbjednosne službe Srbije ali i kriminalni elementi koje je koordinirao i držao na vezi visoki službenik policije", naveo je DPS.

Ko brani Kneževića?

U odbranu policijskog službenika Petra Kneževića stala je vladajuća prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) koja je konstatovala da se nastavlja pokušajem unošenja razdora i podjela u Crnoj Gori plasiranjem audio snimaka kojima se ne zna ni porijeklo ni autentičnost.

"Ako se ispostavi da su audio snimci tj. materijal prisluškivanja, špijuniranja ili kako se već može nazvati ovaj 'dokaz', autentični, policijski službenik Petar Knežević treba da da izjavu pred nadležnim organima kako bi se utvrdila eventualna povreda službene dužnosti", navodi SNP.

Sukob oko Cetinja doveo do pada Vlade

Iako je policija 5. septembra 2021. intervencijom omogućila mitropolitu Joanikiju da se ustoliči u Cetinjskom manastiru, taj događaj je označio početak kraja Vlade Zdravka Krivokapića, u kojoj je, tim povodom došlo do unutrašnjeg sukoba.

Naime, zbog različitih pogleda na način reagovanja na demonstracije na Cetinju , tadašnji premijer Zdravko Krivokapić sukobio se sa vicepremijerom i koordinatorom službi bezbjednosti, Dritanom Abazovićem, ministrom policije Sergejem Sekulovićem i direktorom policije Zoranom Brđaninom koji su se protivili upotrebi sile na Cetinju.

Krivokapić je nakon razgovora sa liderima prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, akciju obezbjeđivanja ustoličenja povjerio pomoćniku direktora Uprave policije Milošu Rakonjcu i pomoćniku komandanta protivteroristčke jedinice policije Petru Kneževiću dok je rukovodstvo Vojske Crne Gore ustupilo helikopter za tu operaciju.

Dva danakasnije, nakon ustoličenja 5. septembra i razbijanja demonstracija, Miloš Rakonjac i Petar Knežević su u vili Gorica dobili priznanja od Krivokapića.

"Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste svojim djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija", poručio im je tadašnji premijer.

Krivokapić je tražio i da Abazović, kao vicepremijer zadužen za sektor bezbjednosti, smjeni Sekulovića i Brđanina , što je on odbio. Četiri mjeseca kasnije Krivokapićevoj Vladi je izglasano nepovjerenja , 4. februara ove godine, na inicijativu Abazovića.

Šta se zna o ranijem angažovanju Kneževića?

Knežević je preko 15 godina zapošljen u Upravi policije Crne Gore, gdje je završio brojne specijalističke obuke, u zemlji i inostranstvu.

O njemu ima malo javnih podataka.

Zna se da je kao pripadnik Vojske Jugoslavije učestvovao 1999. godine u bici na karauli Košare na Kosovu u sklopu 63 padobranske brigade.

U knjizi posvećenoj tom događaaju, "Bitka na Košarama – Sjećanje učesnika 1999", u autorskom tekstu je pored ostalog, napisao:

"Da je pred nama bio i drugi Kosovski boj, bio bi do zadnje kapi krvi. Pogotovo za nas koji smo bili iz Crne Gore ne bi bilo veće sramote nego da smo odustali."

Bitka na Košarama je sukob je između Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i srpskih vojnih formacija koja je zvanično završena juna 1999. kada je Kumanovskim sporazumom, okončana tromesečna intervencija NATO saveza na Saveznu republiku Jugoslaviju i završen rat na Kosovu.

Dok u Srbiji slave "heroje sa Košara", svakog 9. aprila Albanci proslavljaju "pad Košara" kao svoju vojnu pobjedu posjetom spomeniku palim borcima OVK-a ispod karaule.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG