Dostupni linkovi

Zašto ruska ofanziva na Donbas ne ide baš onako kako se očekivalo


Mnogi stručnjaci se slažu da ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa ne ide onako dobro kako se Moskva nadala.
Mnogi stručnjaci se slažu da ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa ne ide onako dobro kako se Moskva nadala.

Piše: Mike Eckel

Najgrublju procjenu o tome kako teče ruska vojna ofanziva u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa došla je od nekoga ko je u veoma dobroj poziciji da to zna, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Opšti zaključak je, nažalost, sumoran", kaže Igor Girkin, ozloglašeni ruski vojni komandant i bivši obavještajac koji je odigrao ključnu ulogu kada je rat prvi put izbio u Donbasu 2014.

"U najboljem slučaju, neprijatelj će polako biti 'izguran' iz Donbasa uz velike gubitke (naravno, za obje strane) tokom mnogo sedmica, a moguće i mjeseci", napisao je u objavi na svom Telegram kanalu 28. aprila. "Sve u svemu, neprijatelj se brani kompetentno, žestoko, kontroliše situaciju i svoje trupe."

Dvije nedelje ranije, poznati veteran ruskih specijalnih snaga imao je još oštriju procjenu, obraćajući se direktno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u video snimku: "Vladimire Vladimiroviču: vodimo li rat ili samo masturbiramo?".

Nakon što su pretrpjeli značajne neuspjehe u prvim sedmicama invazije na Ukrajinu, ne uspijevajući da zauzmu Kijev ili druge veće gradove i pretrpjeli velike žrtve, ruski komandanti i politički lideri su se rekalibrirali, prebacivši gotovo sve svoje jedinice na istok za ofanzivu u Donbasu.

Dijelovi dvije provincije Donbasa, Donjeck i Luhansk, pod kontrolom su separatista koje podržava Rusija od 2014. godine, a Putin je izjavio da ih Rusija priznaje kao nezavisne nekoliko dana prije nego što je pokrenuo invaziju 24. februara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 18. aprila rekao da je počela nova ruska ofanziva. Dan kasnije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj Moskve "potpuno oslobođenje" dvije pokrajine.

Pa kako ide? Po svemu sudeći, sporije nego što se očekivalo. Zašto? To je više komplikovano pitanje.

"Nije još jasno da je ofanziva posrnula, da neće dati rezultate", rekao je Konrad Muzjka (Mazyuka), analitičar odbrane i direktor poljskog Rochan Consultinga.

"Moji izvori u Ukrajini su veoma zabrinuti zbog ruskih sposobnosti oko Izjuma", rekao je on, misleći na strateški lociran grad u istočnoj Ukrajini i dodao da je "prerano reći" da je ofanziva na Donbas zakazala.

Sve u svemu, neuspjesi ruske vojske iznenadili su mnoge stručnjake, koji su predviđali da će njene veće i bolje opremljene oružane snage brzo osvojiti glavne ciljeve, poput Kijeva i lučkih gradova kao što je Mariupolj.

Umjesto toga, uporni branioci Ukrajine nanijeli su neobično velike žrtve ruskim trupama, kao što su i ozbiljno uticali na rusko naoružanje i opremu – što je u velikoj mjeri posljedica masivnih zaliha oružja koje se doprema sa Zapada.

Rusija nije objavila podatke o žrtvama od 25. marta, kada je saopštila da je ubijen 1.351 njen vojnik. Zapadne procjene, međutim, navode da ruski gubici iznose više od 15.000, a ukrajinske vlasti tvrde da cifra premašuje 20.000 poginulih ruskih vojnika. Obje te cifre premašuju broj sovjetskih trupa tokom gotovo desetogodišnjeg rata u Afganistanu 1980-ih.

"Rusija se bori sa tempom operacija, očigledno je, imaju velike gubitke, njihova taktika se pokazala neuspješnom, suočavaju se sa odlučnijom odbranom", rekao je Kostas Tigkos, stručnjak za rusku vojsku u Džejns grup (Janes Group) u Londonu. "Nije da su htjeli da ovo bude spor pokret u Donbasu."

Neuspješno ili samo sporo?

Kako to kažu Amerikanci i Britanci, ofanziva napreduje, iako veoma sporo.

"Ocijenili bismo da ruske snage napreduju sporo i neujednačeno i, iskreno, opisali bismo to kao postepen napredak u Donbasu", rekao je jedan zvaničnik američke odbrane 29. aprila.

"U Donbasu još uvijek ima mnogo toga u stilu naprijed – nazad u smislu teritorije koju su dobile i/ili izgubile, iskreno, obje strane. Dakle, nije velika razlika u slici na terenu u Donbasu."

"Anemično" je način na koji je drugi visoki zvaničnik američke odbrane opisao ofanzivu 2. maja.

"Rusija se i dalje suočava sa značajnim izazovima. Bila je prisiljena spojiti i prerasporediti iscrpljene i različite jedinice iz neuspjelog napredovanja na sjeveroistoku Ukrajine," izjavilo je britansko ministarstvo odbrane 2. maja. "Mnoge od ovih jedinica vjerovatno pate od oslabljenog morala."

Zapadni zvaničnici nedeljama su ukazivali na probleme sa moralom i disciplinom kao glavni faktor koji doprinosi neuspjehu ruske vojske. Vjeruje se i da je to bio faktor neuobičajenog broja generala koji su poslani na prve položaje, a zatim izloženi ukrajinskom napadu.

Posmatrači su pomno pratili zatišje u borbama sjeverno od Kijeva, dok su se ruske snage povlačile i počele premještati na istok kao dio novog prioriteta koji je naredio Putin. Putin je takođe imenovao jednog komandanta, armijskog generala Aleksandra Dvornikova, da preuzme sveukupnu odgovornost za ofanzivu, što je ranije bilo izostavljeno.

Od tada, međutim, ruske trupe su ostvarile samo ograničene dobitke, na primjer oko Izjuma; izvještaji pokazuju da su ukrajinske snage ponovo zauzele drugu teritoriju u regiji Harkiv, iako je nejasno da li je to samo zbog povlačenja ruskih trupa. Drugi obavještajni izvještaji sugerišu da su ruski komandanti tražili "pokret kliješta" sa juga i sjevera, kako bi pokušali opkoliti ukrajinske snage u Donbasu.

To se nije dogodilo. U svakom slučaju ne još.

"Oni ne čine sve odjednom", rekao je Muzjka. "To me navodi da pomislim da pokušavaju da izvrše napad po komadima, ne da vode nikakve značajne operacije sa ovim [jedinicama], već ih koriste jednu po jednu."
Dakle, da li ofanziva posrće ili se samo sporo odvija?

Johan Norberg, viši vojni analitičar u Švedskoj agenciji za istraživanje odbrane, istraživačkoj organizaciji koju finansira vlada, rekao je da se ta dva pojma međusobno ne isključuju.

"Ogromna većina ruske snage je do sada potrošena – nakon dva mjeseca, pretrpjeli su prilično teške udarce u smislu smrtnih slučajeva i izgubili su mnogo opreme", rekao je Norberg za RSE. "Oni imaju vrlo malo izbora osim da to rade sporije i metodično."

"Oni ne razvlače ovo iz zabave", rekao je.

Pitanje kako napreduje ofanziva otvorilo se dalje ovog vikenda posjetom najvišeg ruskog vojnog oficira, generala Valerija Gerasimova, gradu Izjumu na liniji fronta, sjeverozapadno od Donbasa.

Analitičari kažu da je vrlo neobično da se viši komandant ili general nalazi na spornoj liniji fronta u bilo kom ratu; to je još neobičnije s obzirom na to da je potvrđeno da je najmanje sedam ruskih generala ubijeno tokom rata u Ukrajini.

Aleksij Arestovič, glavni savjetnik Zelenskog, rekao je da je nekoliko visokih ruskih oficira ubijeno 30. aprila, kada su ukrajinske snage koristile rakete i artiljeriju da pogode komandno mjesto u blizini Izjuma, a moguće je da je bilo i mnogo žrtava.

Ukrajinske snage su također istakle da su tamo odbile ruski napad.

Gerasimov, koji je načelnik Združenog generalštaba Rusije, također je, kako se izvještava, bio prisutan na tom mjestu 30. aprila, iako je otišao prije ukrajinskog bombardovanja. Arsen Avakov, bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je Gerasimov lakše ranjen gelerima.

"Gerasimov je možda pokušavao da utvrdi zašto je ruska ofanziva u velikoj mjeri zastala na osovini Izjum i da li je vrijedno i dalje ulagati u jačanje njihove ofanzivne grupacije na tom području umjesto da prebacivanja“ snaga na Donjeck, navodi Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u Vašingtonu, u izvještaju od 1. maja.

Gerasimovljeva posjeta možda manje ukazuje na probleme s rukovodstvom i disciplinom, rekao je Norberg, nego jednostavno da Gerasimov ne vjeruje pretjerano ružičastim izvještajima komandanata na frontu i želi svojim očima da vidi šta se tamo dešava.

"Želite da vidite sami, želite da osjetite miris rata, to je u velikoj mjeri vojni instinkt", rekao je. "Mislim da je više kao da želi da vidi kako je to."

Dajte sve od sebe

U Donbasu ruski komandanti "lijepe zajedno" jedinice, od kojih su neke teško oštećene, sa prethodnih frontova u blizini Kijeva, rekao je Majkl Kofman (Michael), vojni analitičar Centra za pomorske analize u Arlingtonu u Virdžiniji.

"Njihove šanse za uspjeh (u Donbasu), po mom mišljenju, vrlo su neodređeni, vrlo kontingentni", rekao je Kofman u podcastu na web stranici 'War On The Rocks' (Rat na stijenama).

Kofman je sugerisao još jedan razlog zašto su se ruski komandanti kretali sporije i metodičnije.

"Oni u osnovi žele da daju sve od sebe, jer je istina da je nakon ove ofanzive ruska vojska potrošena snaga kada je u pitanju njihov potencijal za buduće ofanzive," rekao je. "Kako god da se ova ofanziva odigrala...oni nemaju kapacitet za još jednu veliku ofanzivu u Ukrajini."

Što se tiče većih sistemskih pitanja, Norberg je rekao da se Rusija bliži velikoj prekretnici u ratu: odluci o tome da li da angažuje više vojnika u borbi, što bi moglo podrazumijevati proglašenje opšte mobilizacije.

"To je magla rata i svega, ali mislim da ima manje vojnika u ruskim oružanim snagama nego što smo znali", rekao je Norberg. „Da su predratne cifre tačne, da imate više [vojnika], sada biste ih dodali.

"Ali Rusi nisu, nemaju snagu da naprave odlučujući potez protiv Ukrajinaca", rekao je on. "Rusija nema konvencionalnu silu da napravi veliki korak."

Da bi se desio veliki novi priliv vojnika, stručnjaci kažu da bi to potencijalno zahtijevalo od Putina da objavi sveopšti rat Ukrajini, potencijalno uokvirujući borbu protiv NATO-a i opštu mobilizaciju – što je velika eskalacija.

"Ne može biti većeg kretanja trupa ili novih trupa u narednih nedelju ili dvije, s obzirom na to da su raspoložive trupe na terenu", rekao je Tigkos za RSE. "Malo je vjerovatno da će doći do intenziviranja operacija, jednostavno zato što nema dovoljno trupa da pokriju cijeli taj front."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG