Dostupni linkovi

Može li Moldavija biti uvučena u ruski rat u Ukrajini?


Stari trolejbus u gradu Tiraspolu prolazi pored banera sa grbom samoproglašene separatističke regije Pridnjestrovlje u Moldaviji, 3. novembar 2021.

Druga faza ruske invazije na Ukrajinu je u toku. Obim rata skoncentrisan je na preuzimanje kontrole u Donbasu i jugu Ukrajine. Ako Rusija bude uspješna u tome to će značiti da je okupirala gotovo jednu trećinu Ukrajine i odsjekla je od luka u Crnom moru, među kojima je i Odesa.

Takođe, potencijalna realizacija ruskih planova u Ukrajini otvara zabrinjavajuće mogućnosti da Rusija fokus usmjeri prema Moldaviji gdje je separatistička regija Pridnjestrovlje koju podržava Moskva. Druga faza Putinovog rata mogla bi da implicira eskalaciju preko granica Ukrajine. Zašto?

Tenzije su posljednjih dana porasle u i oko separatističke regije Pridnjestrovlje u Moldaviji koja bi lako mogla da postane novo žarište pored rata u Ukrajini.

Zamrznuti konflikt Moldavije i Pridnjestrovlja

Separatistička regija Pridnjestrovlje na istoku Moldavije graniči sa Ukrajinom. Moldavija je u periodu od 1945-1991. bila jedna od republika Sovjetskog Saveza, Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika. Nezavisnost je proglasila 27. avgusta 1991.

Moldavija i Pridnjestrovlje su u takozvanom zamrznutom sukobu od raspada Sovjetskog Saveza i kratkog građanskog rata koji se desio tokom 1992.

Građanski rat je trajao nekoliko mjeseci i imao je oko 700 žrtava. Rusija od 1992. održava vojno prisustvo u Pridnjestrovlju, a za svoje trupe kaže da su tu kako bi održavale mir.

Mala enklava, u sendviču između Moldavije i Ukrajine samoinicijativno je proglasila nezavisnost početkom 1990-ih, ali nije priznata u svijetu. Pridnjestrovska Moldavska Republika je zvaničan naziv regije koja broji pola miliona stanovnika. Vlada Pridnjestrovlja ima de facto nezavisnost, ali je ne priznaju Ujedinjene nacije (UN) koje je smatraju dijelom Moldavije.

Iako Rusija takođe ne priznaje Pridnjestrovlje kao nezavisnu državu, nezavisnost ove regije u velikoj mjeri je vojno pomognuta ruskom armijom koja je lokalno stacionirana. Pridnjestrovlje ima bliske veze sa Rusijom. Stanovništvo koje tu živi većinom govori ruski jezik a vladu vode proruski separatisti. Rusija takođe snabdijeva Pridnjestrovlje prirodnim gasom i podržala je starije stanovnike sa dodacima na penzije piše The Conversation.

Od stacioniranih ruskih trupa kojih je prema procjenama između 1.500 i 2.000, svega 50 do 100 vojnika su iz Rusije. Ostali su lokalni Pridnjestrovljani kojima su izdati ruski pasoši.

Milicija Pridnjestrovlja je relativno mala i sastoji se od 4.500 do 7.000 pripadnika.

Međutim, od kada je Rusija izvršila aneksiju Krima i započela rat u ukrajinskoj oblasti Donbas 2014. Pridnjestrovlje je povećalo svoje ekonomske veze sa Evropom prema sporazumu koji je te godine potpisala Evropska unija (EU) sa Moldavijom.

Zašto je Pridnjestrovlje važno za Rusiju?

Glavni grad Moldavije Čisinau udaljen je 70 kilometara od Tiraspola glavnog grada Pridnjestrovlja. Prelazi se nezvanična granica na kojoj kontrolni punkt drže vojnici Pridnjestrovlja. Od Tiraspola do ukrjinskog lučkog grada Odese udaljenost je svega 100 kilometara.

Kako piše Euronews, Pridnjestrovlje i njegov glavni grad čine se kao mjesto zaustavljeno u vremenu sa sovjetskom ikonografijom na zgradama i spomenikom Vladimiru Iliču Lenjinu koji stoji ispred parlamenta.

Spomenik Vladimiru Iliču Lenjinu u glavnom gradu separatističke regije Pridnjestrovlje u Moldaviji, Tiraspol, 3. novembar 2021.
Spomenik Vladimiru Iliču Lenjinu u glavnom gradu separatističke regije Pridnjestrovlje u Moldaviji, Tiraspol, 3. novembar 2021.

Dok se Moldavija, jedna od najsiromašnijih država Evrope, dosta okrenula ka EU posljednjih godina, Pridnjestrovlje je zadržalo svoje snažne veze sa Rusijom.

U martu 2022. Moldavija je potpisala zvanični zahtjev za pridruženje EU. Taj proces će trajati nekoliko godina, a predsjednica Moldavije Maia Sandu 22. aprila je na svom Twitter nalogu napisala da je njena država predala prvi upitnik za članstvo u EU što je korak bliže ka pristupanju Uniji.

"Mi smo spremni da brzo ispunimo svoje obaveze kako bi Moldaviji dali šansu za bolju, sigurniju i prosperitetniju budućnost", napisala je Sandu.

Ipak, moldavski zvaničnici u nekoliko navrata su isticali da se ne vode razgovori o eventualnom priključenju NATO savezu i da zemlja želi da zadrži svoju neutralnost.

Kao i u slučaju Ukrajine, Rusija je dugo težila da zadrži Moldaviju u sferi svog političkog uticaja kao i sa svim bivšim sovjetskim republikama. Nerijetko se čuju optužbe da Rusija koristi Pridnjestrovlje kao sredstvo pritiska na Moldaviju.

Položaj Moldavije je takav da na istoku graniči sa Ukrajinom a na zapadu sa Rumunijom i jugozapadnom Ukrajinom. Ruske trupe stacionirane u Pridnjestrovlju daju Moskvi prostor da unosi nemir u Moldaviju u ograničava aspiracije Zapada.

Koliko je Moldavija potencijalno novo žarište?

Misteriozna eksplozija krajem aprila u Pridnjestrovlju potaknula je strahove da se sukob iz Ukrajine može preliti na druge države. Separatisti u Moldaviji su rekli da su ukrajinski "infiltratori" odgovorni za eksploziju. Ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio ruske specijalne snage dok je Rusija izrazila zabrinutost, piše BBC.

Ruski zvaničnici navode da je stanovništvo koje govori ruski "ugnjetavano" što je isti izgovor koji je Rusija iskoristila kako bi 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ukrajina navodi da Moskva traži način da destabilizuje susjednu Moldaviju dok fokus rata prebacuje na jugoistog zemlje. Pomoćnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak optužio je 27. aprila Moskvu da želi da iskoristi Pridnjestrovlje kako bi destabilizovala Moldaviju.

U eksplozijama nije bilo prijavljenih žrtava, ali je proglašen "antiteroristički alarm", što znači da su pojačane sigurnosne mjere na teritoriji separatističke regije.

Moldavija je ranije zabranila javno pokazivanje trake Svetog Đorđa i slovo 'Z' koje je identifikovano kao simbol ruskog napada na Ukrajinu.

Predsjednik Vladimir Putin se zarekao da će "štiti" etničke Ruse u bivšim sovjetskim republikama, što je bio i njegov argument za invaziju na Ukrajinu.

Facebook Forum

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG