Dostupni linkovi

Vučić ne očekuje lak razgovor sa Šolcom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u grčkoj luci Aleksandropolis, 3. maj 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u grčkoj luci Aleksandropolis, 3. maj 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "ima tremu" pred put u Berlin.

On je novinarima u Grčkoj rekao da ne očekuje da će razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) "biti lak".

Predsednik Srbije će u sredu, 4. maja, razgovarati u Berlinu sa nemačkim kancelarom. Šolc je pozvao Vučića i premijera Kosova Aljbina(Albin) Kurtija na odvojene razgovore 4. maja.

Njima će se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak koji će održati zajednički susret sa Vučićem i Kurtijem.

Vučić je novinarima u Grčkoj, gde je prisustvovao početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas, rekao da je ponosan što će Srbija moći i u budućnosti da nastavi da vodi nezavisnu politiku.

Predsednik Srbije je podsetio da Srbiji predstoje pregovori sa Rusijom o novim isporukama gasa, jer će 99 odsto gasa i dalje, bar u nerednih nekoliko godina, dobijati iz te zemlje, prenela je Beta.

Vučić je dodao da se već intenzivno raspituje kod predstavnika EU šta donosi šesti paket sankcija Rusiji, odnosno da li se to odnosi i na treće zemlje i šta će biti sa isporukama nafte.

Na pitanje novinara da li Srbija ima rešenje ukoliko EU uvede embargo na naftu iz Rusije, koji bi ugrozio NIS i dotok nafte, Vučić je naveo da će se naći rešenje, "jer država mora da ima naftu", ali nije govorio o detaljima.

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

Srbija je bila izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji koje se odnose na naftu i gas. Najveći deo nafte do Srbije se doprema jadranskim naftovodom JANAF.

Predsednik Srbije je izjavio da poštuje stavove opozicionih partija o uvođenju sankcija Rusiji, ali da nije fer što te stavove nisu izneli pre izbora. U Srbiji su 3. aprila održani predsednički i vanredni parlamentarni izbori.

Međutim, kako prenosi Beta, nije rekao kakav će stav Srbija zauzeti o tom pitanju.

EU i Sjedinjene Države očekuju da se Srbija pridruži sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog invazije na susednu Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG