Dostupni linkovi

Direktor Agencije za lijekove BiH: RS namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik


Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH) Aleksandar Zolak saopštio je, u utorak 12. oktobra, da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u Republici Srpskoj u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata.

Zolak to ističe kao „najbitniji“ od brojnih pritisaka koji imaju za cilj da Agencija za lijekove i medicinska sredstva da „bilo kakvu vrstu saglasnosti kojom bi se „ozakonilo“ korištenje tehničkog/industrijskog gasa u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj“.

Kao primjer Zolak navodi činjenicu da je od kompanije Messer iz Sarajeva zatražena dozvola za velepromet medicinskim kisikom u tenderu za bolnicu Gradiška, na sjeveru BiH, „znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama“.

„Ili priča direktora Univerzitetsko kliničkog centra RS (Vlade Đajića) da ne može nabaviti medicinski kiseonik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom(!?), stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude“, navodi Zolak u saopštenju.

Zolak navodi da su institucionalni pritisci dolazili sa dvije strane, od kojih je prva „pokušaj ministra zdravlja RS Alena Šeranića da na prošlonedeljnoj konferenciji entitetskih ministra zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, dobije saglasnost za upotrebu tehničkog gasa“.

„Na tom sastanku mu je od strane svih učesnika jasno poručeno da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao sprovede. Druga linija pritisaka ide preko Stručnog vijeća (Upravnog odbora) Agencije, čiji su članovi juče (11. oktobra) u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak ovim povodom. Saglasnost prisutnih članova na tom sastanku nije data“, istakao je Zolak.

Direktor Agencije za lijekove BiH rekao je kako za svoje tvrdnje posjeduje konkretne dokaze.

Ministarstvo zdravlja RS odgovorilo na tvrdnje Zolaka

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, saopšteno je u utorak, 12. oktobra, nakon sastanka ministra Alena Šeranića sa direktorima bolnica u tom entitetu, da „Izlaženje u javnost pojedinaca sa neprovjerenim informacijama, u kojima predlažu navodna 'instant' rješenja, dodatno zbunjuje i obmanjuje javnost“.

„Upozoravamo da oni koji to rade ne raspolažu sa objektivnim informacijama sa terena i o radu zdravstvenih ustanova, što i sami priznaju, ali ih to ne spriječava da namjerno insinuiraju da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nema volje za rješavanje problema nesmetanog dopremanja kiseonika“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja RS.

U Ministarstvu tvrde da se Bolnica Gradiška suočila sa problemom u nabavi potrebnih količina kiseonika, jer jedini ponuđač nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

U saopštenju se dodaje i da je, na online ministarskoj konferenciji iz oblasti zdravstva u BiH, održanoj 5. oktobra, a na kojoj su učestvovali i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, predloženo da se donese privremeno rješenje u vezi sa nabavkom kiseonika.

„Ono podrazumijeva da se po modelu Republike Srbije napravi rezervna opcija koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbjednosti, shodno potvrđenim laboratorijskim nalazima, obezbijedi za vrijeme od tri mjeseca“, stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja RS.

U tom periodu bi, kako se dodaje, mogle da budu završene administrativne procedure u vezi sa nabavkom medicinskog kiseonika u zdravstvene ustanove u RS, uz osiguranu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Afera "Kiseonik"

Zdravstvene ustanove u RS saopštile su kako na raspolaganju imaju vrlo male zalihe kiseonika za liječenje pacijenata, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Iz Agencije je tada navedeno da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, jednog od entiteta u BiH, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Radi se o dopuni krivične prijave koju je Stanivuković podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas” iz Laktaša kod Banje Luke.

Stanivuković tvrdi da već godinama firma “TGT Tehnogas” bez dozvole isporučuje kiseonik Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer TGT Tehno Gas nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika.

XS
SM
MD
LG