Dostupni linkovi

Medicinski radnik sa bocom kiseonika
Medicinski radnik sa bocom kiseonika

Vlada RS-a podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za lijekove BiH

  • Univerzitetski klinički centar Banja Luka nema zalihe medicinskog kiseonika, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.
  • Afera "Kiseonik" otkrivena je nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS) i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.
  • Osumnjičene u ovoj aferi Stanivuković tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.
  • Industrijski kiseonik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namjene u industriji. Može da sadrži i štetne plinove poput ugljičnog monoksida i metana.
  • Medicinski kiseonik se odnosi na korištenje kriogenog odvajanja za odvajanje kiseonika iz atmosfere za distribuciju kiseonika za medicinsko liječenje pacijenata. Primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema. Može se koristiti i za druge medicinske namjene.
16:33 15.10.2021.

Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za lijekove BiH

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) uputila je 15. oktobra krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

U prijavi se navodi da je Zolak od 24. septembra koristio svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji RS i BiH "kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u RS, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik".

  • Pročitajte više OVDJE
19:23 14.10.2021.

Premijer RS: Messer ne može podmiriti potrebe cijelog zdravstvenog sistema

Vlada entiteta Republika Srpska pripremit će sva potrebna akta za Narodnu skupštinu RS, kako bi, već od iduće sedmice, uredili način dopremanja kiseonika u zdravstvene ustanove, izjavio je u četvrtak predsjednik Vlade tog entiteta Radovan Višković.

"Ne možemo dopustiti da bilo ko u RS izgubi život zato što na tržištu nema dovoljnih količina kiseonika, koji se pod znacima navoda naziva medicinski. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi zbog amdinistrativnih procedura i uradićemo sve da dopremimo dovoljne količine kiseonika u naše bolnice”, kazao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske sa direktorima bolnica u RS.

Višković je naveo da dnevna potrošnja kiseonika u bolnicama u RS iznosi 18 tona, kao i da kompanija „Messer“ ne može podmiriti potrebe cijelog zdravstvenog sistema.

“Obraćali smo se Savjetu ministara BiH i pokušavali sve, međutim, nije bilo razumijevanjanija. Izgleda da se politika previše umiješala u živote čovjeka”, naveo je.

Sastanku sa direktorima bolnica prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

17:19 12.10.2021.

Direktor Agencije za lijekove BiH: RS namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak saopštio je 12. oktobra da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u Republici Srpskoj (RS) u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata.

Zolak to ističe kao "najbitniji" od brojnih pritisaka koji imaju za cilj da Agencija za lijekove i medicinska sredstva da "bilo kakvu vrstu saglasnosti kojom bi se 'ozakonilo' korištenje tehničkog/industrijskog gasa u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj“.

Kao primjer Zolak navodi činjenicu da je od kompanije Messer iz Sarajeva zatražena dozvola za velepromet medicinskim kisikom u tenderu za bolnicu Gradiška, na sjeveru BiH, "znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama".

"Ili priča direktora Univerzitetsko kliničkog centra RS (Vlade Đajića) da ne može nabaviti medicinski kiseonik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom(!?), stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude", navodi Zolak u saopštenju.

  • Pročitajte više OVDJE
16:42 8.10.2021.

UKC RS-a dobio kiseonik ali samo za nekoliko dana

U Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske stigle su određene količine kiseonika koje su dovoljne da zadovolje potrošnju za samo nekoliko narednih dana, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove 8. oktobra.

Dodaje se kako problem snabdijevanja kiseonikom nije dugoročno riješen, te da će se iznalaziti rješenja u narednim danima.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG