Dostupni linkovi

Agencija za lijekove BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika 'TGT Tehnogasu'


Medicinski kiseonik (na fotografiji) primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema.
Medicinski kiseonik (na fotografiji) primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema.

Firmi “TGT Tehnogas” iz Laktaša je zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH).

Inspektori te agencije su 27. septembra od 8.30 do 17 sati boravili u ovoj firmi, izvršili kontrolu i konstatovali proizvodnju kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, navedeno je u saopštenju Agencije.

Podsjećaju da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) su 27. septembra naveli da “TGT Tehnogas” u 2020. godini nije uvozio medicinski kiseonik, da nemaju dozvolu za promet niti za proizvodnju, te da nisu podnijeli ni zahtjev za dozvolu za promet.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), pak, tvrde da “TGT Tehnogas” ima potrebne dozvole.

"Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma TGT Tehnogas je nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa-kiseonika. Lijekovi koji imaju dozvolu za stavaljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani. Registar Agencije je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici te institucije", saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a 24. septembra.

Krivične prijave zbog kiseonika

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS), jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Radi se o dopuni krivične prijave koju je Stanivuković podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a (UKC) i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas” iz Laktaša kod Banje Luke.

Stanivuković tvrdi da već godinama firma “TGT Tehnogas” bez dozvole isporučuje kiseonik Univerzitetskom kliničkom centru RS.

XS
SM
MD
LG