Dostupni linkovi

Kurti i Osmani razgovarali sa manjinskim zajednicama o formiranju Vlade Kosova


Aljbin Kurti i Vljosa Osmani, arhivska fotografija
Aljbin Kurti i Vljosa Osmani, arhivska fotografija

Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti su sastancima sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu, nastavili konsultacije oko formiranja nove Vlade Kosova nakon parlamentarnih izbora 14. februara.

Na izborima je ubedljivu pobedu odneo Pokret Samoopredeljenje sa 58 od 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, a Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izjavljivao kako će Vladu formirati sa manjinskim nesrpskim zajednicama, pa je tako isključio mogućnost stvaranja koalicije sa albanskim partijama ili Srpskom listom.

Za izbor Vlade Kosova neophodna je prosta većina ili 61 glas poslanika.

Srpka lista je osvojila svih deset zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu, dok je još deset rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Nakon konsultacija, Srpska lista saopštila da je prenela Kurtiju i Osmani da su spremni na konsultacije i razgovore "sa ciljem unapređenja uslova u kojima danas žive Srbi na ovim prostorima, i da će sve partije koje dele ove stavove u Srpskoj listi imati sagovornika".

Damka: Turska zajednica traži ministarsko mesto

Fikrim Damka iz Turske demokratske partije Kosova, koja je dobila dva poslanička mesta, je nakon sastanka sa Osmani i Kurtijem, rekao da još uvek nisu odlučili da li će glasati za izbor nove vlade.

On je naveo da turska zajednica traži ministarsko mesto, te da su tokom sastanka izneli i niz drugih zahteva. Damka je napomenuo da je na sastanku sa Osmani i Kurtijem bilo reči o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu, čemu se Turska oštro protivila.

Kosovo je ambasadu u Jerusalimu otvorilo na osnovu Vašingtonskog sporazuma od septembra prošle godine.

Damka je naveo i da će se razgovori o formiranju vlade nastaviti do petka ali je potvrdio da će biti prisutni u skupštinskoj sali kada se bude birao novi predsednik Kosova.

Inače, za izbor predsednika je potreban kvorum u Skupštini Kosova od 80 poslanika.

Kosovo je bez predsednika od novembra prošle godine, kada je Hašim Tači (Hashim Thaci) podneo ostavku jer su Specijalizovana veća u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Tu funkciju, kao predsednica Skupštine, Vjosa Osmani može da obavlja najduže šest meseci.

Takođe, prema Ustavu Kosova, novi predsednik Kosova mora biti izabran 30 dana pre isteka mandata prethodnog predsednika, ili se u tom roku moraju izvršiti zakonske procedure za njegov izbor. To znači da tokom marta moraju biti završene sve procedure, imajući u vidu da mandat prethodnog predsednika ističe u aprilu.

Vjosa Osmani je na februarskim izborima bila kandidat za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenja.

Ko još podržava novu vladu?

Bošnjaci će u novom sazivu Skupštine Kosova biti zastupljeni sa tri posalnika i to iz Nove demokratske stranke, koalicije Vakat i Socijaldemokratske unije.

Emilija Redžepi, predsednica Nove demokratske stranke, koja predstavlja bošnjačku zajednicu na Kosovu, izjavila je da će podržati izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova, ali i Vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Takođe, Rasim Demiri iz koalicije Vakat, koja je osvojila jedno poslaničko mesto, je rekao da oni nikada nisu bili prepreka u formiranju novih institucija. Međutim, on je naveo da imaju neke uslove pod kojima će podržati izbor vlade i predsednika Kosova.

I Duda Balje iz Socijaldemokratske unije je rekla da će podržati vladu Kosova i izbor Vjose Osmani za predsednicu zemlje.

Eljbert Krasnići iz redova egipćanske zajednice, Erđan Galjuši ispred romske i Ćazim Rahmanisu iz aškalijske, takođe su poručili da će podržati formiraje novih institucija.

Jedno poslaničko mesto u Skupštini Kosova je dobila i Romska inicijativa, koju su politički protivnici optužili da je u parlament ušla zahvaljući Srpskoj listi. Na žalbu političkih subjekata, Vrhovni sud Kosova je potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da se Romskoj inicijativi i Građanskoj inicijativi Ujedninjena zajednica - Adrijana Hodžić, ponište glasovi koje su dobili u srpskim sredinama.

Tako je Ujedinjena zajednica ostala bez ijednog poslaničkog mesta dok je Romska inicijativa izgubila jedno.


Osmani i Kurti su u ponedeljak održali konsultativne sastanke i sa vodećim partijama iz većinske albanske zajednice, Demokratskom partijom Kosova na čelu sa Enverom (Hoxhaj) Hodžajem, koja je osvojila 15 poslanika i Alijasnom za budućnost Kosova Ramuša (Ramush) Haradinaja, koja će biti zastupljena sa osam poslanika u novom kosovskom parlamentu.

Sastanak sa novim liderom Demokratskom saveza Kosova Ljumirom Abdižikuom (Lumir Abdixhiku), koja je dobila 15 poslaničkih mesta, zakazan je za petak.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova je već zakazana za 22. mart.

XS
SM
MD
LG