Dostupni linkovi

Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Adrijane Hodžić, poništava se preko 4.000 glasova


Lista Adrijane Hodžić (na fotografiji) je na izborima osvojila 6.739 glasova

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu koju je na odluku Izbornog panela za žalbe i prestavke podnela predsednica Građanske inicijative Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić iz redova bošnjačke zajednice kao neosnovanu. Time se poništava 4.205 glasova koje je Građanska inicijativa Ujedinjena zajednica dobila u opštinama sa srpskom većinom.

Ostaje nezivesno da li će Adrijana Hodžić ispred GI Ujedinjena zajednica ući u Skupštinu Kosova imajući u vidu da je osvojila ukupno 6.422 glasa.

Odluka Vrhovnog suda je konačna i obavezujuća za sve strane, a Centralna izborna komisija Kosova (CIK) mora da potvrdi konačne rezultate u skaldu sa tom odlukom.

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su podneli žalbu na konačne rezultate izbora zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštini Kosova zahvaljujući Srpskoj listi, odnosno da “putem svog biračkog tela Srpska lista pokušava da izvrši uticaj i stavi pod kontrolu neke od nevećinskih zajednica na Kosovu“.

Takođe, Vrhovni sud Kosova je potvrdio odluku izbornog panela da se Romskoj inicijativi poništi preko 800 glasova koje je dobila u srpskim sredinama od ukupno 4.049 osvojenih glasova. Romska Inicijativa bi sada mogla da izgubi jedno poslaničko mesto od dva, koliko je dobila.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku zajednicu, i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Bošnjačkoj zajednici pripadaju tri poslanička mesta, turskoj dva, pripadnicima iz romske, aškalijske i egipćanske (RAE) zajednice pripada po jedno, uz još jedno dodatno onoj zajednici iz redova RAE koja je osvojila naviše glasova, i jedno poslaničko mesto pripada goranskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG