Dostupni linkovi

Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu


Zastave Kosova i Izraela
Zastave Kosova i Izraela


Kosovo je zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu, saopšteno je u nedelju, 14.marta, iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.

Imajući u vidu da visoki zvaničnici Kosova nisu mogli da prisustvuju otvaranju ambasade u Jerusalimu zbog pandemije korona virusa, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je naložilo otpravniku poslova u Izraelu da otkriije ploču zajedno sa ministrom (spoljnih poslova Izraela Gabrijel) Aškenazijem i „uz državnu zastavu je postavi na zgradi ambasade Kosova u Jerusalimu“, navodi su u saopštenju.

Dodaje se da je otvaranjem ambasade u Jerusalimu, Kosovo ispunilo svoju obavezu koju je dalo 1. februara, kada su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose.

„Ambasada Republike Kosova u Jerusalimu biće snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

Otpravnica poslova Kosova u Izraelu je Ines Demiri, koja je na Tviteru 26. februara objavila da je stigla u Izrael. Očekuje se da će ona biti ambasador Kosova u toj zemlji.

Tahiri: Naredna vlada da poštuje odluku o otvaranju ambasade

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Besnik Tahiri je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je priznanje Izraela jedno od najvažnijih koje je Kosovo dobilo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Tahiri je izrazio očekivanje da će naredna vlada Kosova poštovati odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

"Države ne menjaju svoje stavove dolaskom nove vlade ili administracije. Ovo je državna odluka i verujem da će je nova vlada poštovati".

Ovakav Tahirijev komentar dolazi nakon što je Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, koje je pobedilo na izborima 14. februara, izjavio da će pregledati dokumentaciju vlade po pitanju otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u Beloj kući uz prisustvo tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.


Srbija je tada pristala da svoju ambasadu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim, što se još nije dogodilo.

Otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu se usprotivila Evropska unija, koja je 2. februara izrazila žaljenje takve odluke odluke Kosova imajući u vidu da status Jerusalima za EU nije rešen.

Takođe, Turska ambasada u Prištini i Arapska liga su osudile Kosovo što Jerusalim priznaje za glavni grad Izraela.

Krajem 2017. godine, tadašnji američki predsednik Donald Tramp je odlučio da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela. Tako su SAD preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ovaj potez Amerike je naišao na reakcije širom sveta jer većina ne priznaje suverenitet Izraela nad celim Jerusalimom, te smatraju da bi o njegovom konačnom statusu trebalo biti odlučeno mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

Izraelsko-palestinski sukob traje decenijama uprkos brojim pokušajima da se taj problem reši mirnim putem.

XS
SM
MD
LG