Dostupni linkovi

Kurti i Osmani započeli pregovore o novoj Vladi Kosova


Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti započeli su u ponedeljak, 15. marta konsultacije oko formiranja nove Vlade Kosova nakon prevremenih parlamentarnih izbora 14. februara.

Centralna izborna komisija Kosova je 13. marta potvrdila rezultate izbora, prema kojima je Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 58 od 120 poslanika u Skupštini Kosova.

Osmani i Kurti su se najpre sastali sa liderom Demokratske partije Kosova (DPK) Enverom Hodžajem, koji je potom u obraćanju novinarima rekao da DPK ima jasne zahteve i dodao da su zatražili jasan stav Osmani i Kurtija na nekoliko tema. Kako je rekao, na osnovu tih stavova DPK će odrediti pristup prema novoj vladi.

Hodžaj je, pored ostalog, zatražio stav po pitanju dijaloga sa Srbijom, "nakon Kurtijevih ranijih izjava da bez izvinjenja i bez rasvetljavanja sudbine nestalih lica, neće sesti za pregovarački sto sa Srbijom", kao i stav o regionalnoj inicijativi "Mini Šengen" i Vašingtonskom sporazumu između Kosova i Srbije.


Inače, vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je na parlamentarnim izborima bila kandidatkinja na listi Samoopredeljenja.


Kada je reč o izboru novog predsednika Kosova, Hodžaj je rekao se najpre treba razgovarati o principima.

"Naravno, Kosovu treba stabilnost, jasna politika i trebaju nam državni lideri koji ujedinjuju političku scenu i stvaraju jedinstvo među ljudima", rekao je on i dodao da DPK od Osmani i Kurtija traži da iznesu jasne stavove i po pitanju spoljne politike.

Demokratska partija Kosova će biti druga parlamentarna partija po jačini sa 19 poslanika.

Demokratski savez Kosova je osvojio oko 12 odsto glasova ili 15 poslaničkih mesta, a Alijansa za budućnost Kosova je dobila 7,12 odsto glasova, što predstavlja 8 poslaničkih mandata.

Haradinaj: Pobednici da obezbede formiranje institucija

Osmani i Kurti su u ponedeljak održali sastanak i sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem, koji je poručio da je na pobedničkoj partiji da obezbedi glasove poslanika za izbor novog predsednika.

"Pobednik izbora pronalazi formulu za većinu za Vladu i dvotrećinsku većinu glasova za predsednika. To je njihova odgovornost, da obezbede formiranje institucija. Mi, kao Alijansa nemamo mogućnost da obezbedimo dve trećine glasova u Skupštini, a ostaje nam opoziciona uloga, funkcionalna u službi zemlje", kazao je Haradinaj.

Novi lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je zbog obaveza u stranci zatražio da se sastanak održi u petak, a za utorak su predviđeni sastanci sa političkim predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu.

Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mandata rezervisanih za srpsku zajednicu. Još deset glasova je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Turska demokratska partija Kosova dobila je dva poslanička mesta, po jedno mesto je osvojila koalicija Vakat, Nova demokratska stranka i Socijaldemokratska unija ispred bošnjačke zajednice. Goranska stranka je dobila jedno mesto, kao i Aškalijska stranka za integraciju, te Romska incijativa i Pokret kosovskih Roma.

Nakon konstituisanja Skupštine, predsednik određuje kandidata za premijera, a Vlada mora biti izglasana u roku od 15 dana od dana dobijanja mandata. Za izbor Vlade je potrebna prosta većina ili 61 glas poslanika.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izjavio da novu vladu Kosova planira da formira isključivo uz podršku poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica, čime je isključuje mogućnost formiranja koalicije sa albanskim strankama i Srpskom listom.

XS
SM
MD
LG