Dostupni linkovi

Predsednik Skupštine Srbije: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić saopštio je da je jutros, 2. februara, razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom (David McAllister) i da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu.

Dodao je da u narednih desetak dana treba da se odrede "tehnički" detalji, forma i teme dijaloga između partija na vlasti i stranaka opozicije.

"Ja sam predložio 1. mart kao početak dijaloga, ne znam da li će odgovarati svima", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da će se u dijalog ponovo uključiti, kao predstavnici Evropskog parlamenta, (EP) Knut Flekenštajn (Fleckenstein) i Eduard Kukan, koji su ga i započeli u vreme prethodnog saziva skupštine, i da će oni tada biti u Beogradu i "raditi na terenu".

"Tanja Fojon i Vladimir Bilčik će ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su takođe povezane sa Srbijom", rekao je Dačić, navodeći da će oni učestvovati "na daljinu" u dijalogu, zbog pandemije.

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je 26. januara za televiziju Nova S da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

"Nisam to čula od predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, već mi je Mekalister preneo svoj razgovor sa Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas jer Evropska unija i mi u Evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja", navela je ona.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je 27. januara ocenio da evroposlanica Fajon "navija za deo opozicije" u Srbiji u kom je predsednik vanparlamentarne Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, te da tako "sama sebe diskredituje".

"Oni treba da potpomognu taj dijalog, a ne da se stavljaju na nečiju stranu. Izgubili su neku vrstu objektivnosti", rekao je Dačić za televiziju Happy, ne ulazeći u detaljnije objašnjavanje ovakvog stava.

Fajon, koja je predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, podsetila je da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

"Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš... nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga", istakla je ona.

Evroposlanici Tanja Fajon, i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, bili su posrednici u pregovorima između vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima nekoliko meseci pred parlamentarne izbore, u junu prošle godine. Deo opozicije u okviru tadašnjeg bloka Savez sa Srbiju, odlučio je da izbore bojkotuje.

Krajem oktobra prošle godine Fajon i Bilčik poslali su pisma predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću u kojima su izrazili nadu da će se s njim uskoro sastati, kako bi razgovarali o narednim koracima i ponovnom pokretanju međustranačkog dijaloga između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Predsednički i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji predviđeni su za april 2022. godine.

XS
SM
MD
LG