Dostupni linkovi

Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije


Ivica Dačić stupa na dužnost predsednika Skupštine Srbije
Ivica Dačić stupa na dužnost predsednika Skupštine Srbije

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i dosadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izbaran je za predsednika Skupštine Srbije.

Od 226 prisutnih poslanika za Dačića je glasalo njih 225, dok je jedan bio uzdržan.

"Ovo je parlament svih građana i svih poslanika i jedino što tražim od svih poslanika je da imamo međusobnu tolerancija za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da radimo u najboljem interesu budućnosti Srbije i naših građana", rekao je Dačić po preuzimanju dužnosti.

Dačić se zahvalio predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću što ga je predložio za predsednika parlamenta.

„On nije morao da napravi ovakav predlog imajući u vidu izborne rezultate. Najveća je čast biti na čelu parlamenta kao nosioca najviše zakonodavne vlasti“, rekao je Dačić.

Dačić je izabran javnim glasanjem prozivkom poslanika.

Šest potpredsednika Skupštine, među njima Zukorlić

Za potpredsednike parlamenta izabrani su Vladimir Orlić sa liste Srpske napredne stranke, Stefan Krkobabić sa iste liste, Radovan Tvrdišić koji je izabran na listi Srpskog patriotskog saveza, Marija Jevđić sa liste Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Elvira Kovač sa liste Saveza vojvođanskih Mađara i Muamer Zukorlić sa liste "Akademik Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja".

Na zasedanju 3. avgusta su samo verifikovani poslanički mandati.

Dačić je najavio da će u subotu, 24. oktobra, biti održana sednica parlamenta posvećena Zakonu o ministarstvima što je preduslov za formiranje vlade ukoliko se nešto menja u njenoj strukturi.

Očekuje se da će mamdatarka za sastavnove Vlade Srbije izneti ekspoze i predstaviti svoj tim parlamentu u sredu 28. oktobra.

Ranije je saopšteno da će vladajuću koaliciju pored Srpske napredne stranke, koja je osvojila više od dve trećine mandata, činiti i Socijalistička partija Srbije i Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića.

U parlament su osim ovih stranaka ušle i četiri grupe manjinskih stranaka.

Iako SNS ima više od dve trećine poslanika nova vlast, ni skoro četiri meseca od parlamentarnih izbora, još nije konstitisana.

Poslanici liste SPAS Marina Raguš i Aleksandar Šapić
Poslanici liste SPAS Marina Raguš i Aleksandar Šapić

Ivica Dačić je uoči izbora izjavio da je mesto predsednika Skupštine Srbije po Ustavu najviša funkcija na kojoj je bio i da bi samo "političke nezanalice ili neko zloban" mogao da tvrdi drugačije, odbacujući pojedine navode da je degradiran.

"Nisam mlad političar pa da mi je stalo do nekih funkcija, prošao sam ih sve. Ovo je na neki način "povratak u zavičaj, od 92. godine sam kao poslanik u parlamentu Srbije", rekao je Dačić za TV Pink.

On je rekao da sa predsednikom države Aleksandrom Vućićem nije pričao koliko će Socijalistička partija Srbije imati ministara, kao i da još "nije sklopljen taj mozaik".

Na samom početku polemika poslanika

Na početku sednice poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović rekao je da je poslovnik povređen time što se ovoliko čekalo na nastavak sednice bez obrazloženja.

"Od izbora je prošlo 123 dana, mogli smo do sada oformiti anketni odbor koji bi se bavio utvrđivanjem odgovornosti za propuste koji su doveli do gubitka života i zdravlja građana. Još nismo utvrdili greške za prvi krug, a već imamo treći krug zaraze (korona virusom)", rekao je Imamović.

Polanik SPS-a Đorđe Milićević, koji je obrazložio predlog izbora Ivice Dačića za predsednika parlamenta, odgovorio je da će vlada biti formirana pre utvrđenih rokova, a kritike odbacio kao " jeftin način za političko profitiranje i prisustvo u javnosti".

Poslanik sa juga Srbije Šaip Kamberi, koji pripada poslaničkoj grupi Ujedinjena dolina SDA Sandžaka, rekao je da ova poslanička grupa neće podržati izbor Ivice Dačića za predsednika parlamenta zbog "negiranja ratnih zločina i prikrivanja eventualnih masovnih grobnica Albanaca".

Đorđe Milićević iz SPS-a je uzvratio pitanjem "u čemu je Ivica Dačić lično učestvovao da biste ga ovako kvalifikovali". Dodao je da je Dačić taj koji je potpisao Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je vodio dijalog.

Reagovao je i sam Dačić rekavši da je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin bio u vladi kada je on bio premiejr.

"A sad nije dobro da glasate za mene kao predsednika skupštine, to nije argumentacija", poručio je Dačić.

Nešto kasnije je poslanik SDA Sanadžaka Enis Imamović pozvao poslanike Bošnjake da na dan kada je pre 28 godina ubijeno 16 civila bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina uskrate podršku Ivici Dačiću koji, kako je rekao, vraća retoriku iz 90-godina.

Žene u crnom: Pamtimo zločin u Sjeverinu

Na to je Đorđe Milićević u ime predlagača kanddidata za predsednika parlamenta odgovorio da je Skupština Srbije usvajala deklaracije u kojima su osuđivani zločini i upitao šta je sa srpskim žrtvama koje, kako je rekao, niko od poslanika koji su tokom ovog zasedanja govorili o žrtvama nije pomenuo.

Dačić predao dužnost šefa diplomatije Ani Brnabić

Skupština Srbije u međuvremenu je zvanično konstatovala ostavku Ivice Dačića na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Prthodno je Dačić obavio primopredaju dužnosti sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Premijerka Brnabić, koja je i mandatar za sastav nove vlade, obavljaće dužnost šefa diplomatije do izbora novog ministra spoljnih poslova.

Brnabić je Dačiću, po završetku primopredaje u zgradi Vlade Srbije, iskazala "zahvalnost na višegodišnjoj uspešnoj i profesionalnoj saradnji".

Današnjom sednicom predsedava najstarija poslanica Smilja Tišma.

Na sledećoj sednici Skupština treba da donese izmene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana posle potvrdjivanja mandata narodnih poslanika, što je 3. novembar.

Biografija Ivice Dačića

Ivica Dačić je od 1992. godine bio narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U prelaznoj Vladi Srbije 2000. godine bio je ministar za informisanje.

Bio je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine.

Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine.

Od aprila 2014. godine do danas je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Dačić je predsednik Socijalističke partije Srbije od 2006. godine.

Dobitnik je priznanja „Najevropljanin” za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta „Kapetan Miša Anastasijević” 2018. godine.

U biografiji na sajtu Skupštine Srbije se navodi da je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu sa prosečnom ocenom 10, te da govori ruski i engleski jezik.

XS
SM
MD
LG