Dostupni linkovi

Dačić: Međustranački dijalog nije realan do kraja godine


Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije
Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije realno očekivati da do kraja godine počne međustranački dijalog.

"Nesporna je naša želja da damo svoj doprinos u dijalogu“, poručio je Dačić.

On je, međutim, dodao da to nije hitno pošto su vanredni parlamentarni izbori najavljeni za dve godine.

"Želim da posle donošenja budžeta i hitnih stvari na miru raspravimo sva ta pitanja i vidimo kako dalje“, rekao je Dačić i podsetio da je u međuvremenu formirano ministarstvo koje treba da se bavi dijalogom.

On je dodao da će razgovarati sa predstavnicima evropskih institucija o daljim koracima.

Dačić je ovo izjavio, odgovarajući na pitanje novinara da li je odgovorio Tanji Fajon, predsednici Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EP na poziv da se pokrene dijalog. On je naveo da je u čestitkama koje je dobio, povodom izbora za predsednika parlamenta, od predstavnika Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, predloženo održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o međustranačkom dijalogu.

U novoj Vladi Srbije, koja je formirana prošlog meseca, među dva nova ministarstva nalazi se i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem čelu je Gordana Čomić, nekadašnja funkcionerka opozicione Demokratske stranke.

Mesecima pre parlamentarnih izbora, održanih u junu, vođen je međustranački dijalog između vlasti i opozicije uz posredovanje zvaničnika Evropskog parlamenta. Međutim, i posle ovog dijaloga jedan deo opozicije nije učestvovao na izborima smatrajući da nema uslova za slobodne i poštene izbore.

U novom sazivu Skupštine Srbije praktično nema opozicionih poslanika. Kao opozicija deluje samo poslanička grupa Ujedinjena Dolina – SDS Sandžaka koja ima šest poslanika.

XS
SM
MD
LG