Dostupni linkovi

Nove procedure u Srbiji: Svi sa simptomima, prvo da se jave u COVID ambulantu


Redovi u COVID ambulanti u Zemunu, Beograd, Srbija, novembar 2020.
Redovi u COVID ambulanti u Zemunu, Beograd, Srbija, novembar 2020.

Građani Srbije koji imaju simptome zaraze COVID-19 ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, rekao je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) Goran Stevanović 27. novembra, nakon sastanka direktora kovid-bolnica sa ministrom Zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom.

"Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratorija, jer to koči rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama", naveo je Stevanović i dodao da će radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biti do 22 sata.

“Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja”, rekao je Stevanović i objasnio da je ta odluka doneta da bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove i “da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre”.

Stevanović je pojasnio da je čest slučaj da se veliki broj građana odmah javi u ambulante pri Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Bežanijskoj kosi i Zavodu za plućne bolesti, da bi tamo uradili sve analize.

"To sada prosečno iziskuje, u zavisnosti od broja teških bolesnika, više od dva, nekada četiri ili šest sati čekanja. Za to vreme sve može da se uradi u kovid ambulanti, a možda pacijent neće ni morati u trijažni centar", rekao je Stevanović.

U privremene bolnice oni kojima je terapija pri kraju

Član Kriznog štaba, Mijomir Pelemiš, takođe se obratio javnosti nakon sastanka sa ministrom Lončarom i najavio da će od sada, u cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, pacijenti kojima se završava terapija biti prebačeni u privremene bolnice, kako bi se obezbedili kapaciteti za teže slučajeve.

Pelemiš je objasnio da će se tokom dana sprovoditi detaljne vizite i da će svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, biti premešteni u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu.

"Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega", objasnio je Pelemiš.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je ranije u petak za TV Prva da je situacija u Srbiji sa korona virusom veoma ozbiljna i da je ta zemlja u proteklih sedam dana po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika među tri vodeće.

U Srbiji je u poslednjih 24 časa zabeležen 51 slučaj smrti, a 7.606 judi je zaraženo korona virusom, što je najveći broj novozaraženih i preminulih u jednom danu od početka pandemije.

XS
SM
MD
LG