Dostupni linkovi

Zdravstveni sistem Srbije opterećen zarazom u sopstvenim redovima


Medicinski radnici se oblače za rad sa COVID pacijentima u bolnici "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu
Medicinski radnici se oblače za rad sa COVID pacijentima u bolnici "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu

Ne dovodimo u pitanje da li ćemo uspeti da obezbedimo pacijentima adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kažu u Ministarstvu zdravlja Srbije nakon što su objavili podatak da je više od 800 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, od kojih je 20 na bolničkom lečenju.

Istovremeno, poslednjih dana Srbija beleži rekordne brojeve novoobolelih od COVID-a 19. Prema poslednjim podacima, objavljenim u ponedeljak 16. novembra, za prethodna 24 sata zabeleženo je 2.813 slučajeva zaraze.

U ovom trenutku broj obolelih zdravstvenih radnika ne ugrožava zdravstveni sistem i uspevamo da njihovo odsustvo nadoknadimo, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

„Preraspodelom zdravstvenih radnika, s obzirom da svi učestvujemo u ovoj borbi, i domovi zdravlja i sekundarni nivo, opšte bolnice i tercijarni nivo, ta mesta nadoknađujemo“, navodi Đerlek.

On dodaje i da se tako radilo i kada je bilo više zaraženih radnika.

„Ne dovodimo u pitanje da li ćemo uspeti da obezbedimo pacijentima adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", poručuje on.

Đerlek navodi da brojke fluktuiraju iz dana u dan.

„Naš zadatak je da uradimo ono što je u našoj moći, a to je da smo sve zdravstvene radnike vakcinisali od sezonskog gripa, da smo obezbedili svu zaštitnu opremu i da smo sugerisali direktorima COVID bolnica da naprave takvu organizaciju da što više odmaraju zdravstvene radnike koji rade u COVID sistemu jer je teško u skafanderima provesti šest do 12 sati“, kaže Đerlek.

Kakvo je stanje u bolnicama?

U Opštoj bolnici u Leskovcu, na jugu Srbije, protekle sedmice registrovan je prvi sličaj infekcije korona virusom među zdravstvenim radnicima.

"Od 1.366 zaposlenih u Opštoj bolnici do danas imamo šest zdravstvenih radnika inficirano virusom korona, od kojih je dvoje hospitalizovano. U kućnoj izolaciji nalazi se sedam zdravstvenih radnika, još troje zaposlenih čeka rezultate testiranja", rekao je za RSE Nebojša Dimitrijević, direktor te zdravstvene ustanove.

On je dodao da je četvoro zdravstvenih radnika upućeno na ispomoć u druge zdravstvene ustanove.

U Domu zdravlja (DZ) Kragujevac, gradu u centralnoj Srbiji, koji ima 580 zaposlenih, trenutno je 13 pozitivnih na korona virus, šest lekara, šest medicinskih sestara i jedna tehnička radnica, rekao je za RSE direktor DZ Vasa Antić, dodajući da je još 14 osoba u izolaciji zbog toga što su im članovi porodice pozitivni.

To sada ne stvara velike probleme u funkcionisanju, kaže Antić, ali primećuje da je broj pregleda dnevno u COVID ambulanti u poslednjih sedam dana tri puta veći nego krajem oktobra, kao i da u COVID ambulanti ima skoro isto pregleda koliko u svih ostalih 28 objekata.

"Znači u COVID ambulanti 450, a u svim drugim objektima 500 pregleda. Kako će biti narednih dana ne znamo, može da se desi da se ovako održava, ali može da se desi da iduće nedelje dođe 600-700 pacijenata dnevno. Moramo biti i zato spremni. Širićemo broj ekipa. U našoj COVID ambulanti sada radi 14 ekipa, planiramo da radi 20, a ako bude trebalo i 25 ekipa", kaže Anić.

Dodaje i da se razmišlja o otvaranju još jedne COVID ambulante u Zavodu za medicinu rada.

Nadležni poručuju da se svakodnevno vrši otvaranje i proširenje COVID kapaciteta, a Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da to neće biti na uštrb ne-COVID pacijenata.

Više od 50 miliona inficiranih dok vesti o vakcini ohrabruju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Da li nadležni dovoljno čine?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije u nedelju 15. oktobra, da je u Srbiji više od 800 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom od kojih više od 20 leži u bolnicama.

Premijerka Ana Brnabić navela je da je Srbija još uvek u zelenoj zoni. Ona je u 16. novembra na TV Pink rekla da je „zdravstveni sistem na nogama i da ima još slobodnih mesta u bolnicama.“

Međutim, Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže za RSE da je neophodno, kako bi se sprečilo zaražavanje zdravstvenih radnika u ovolikom broju, da se radi PCR test na ulasku u bolnicu i da se svi zdravstveni radnici posle saznanja da su bili u rizičnim kontaktima na poslu testiraju.

On navodi da se po novoj preporuci nadležnih za testiranje zdravstveni radnici testiraju tek kada se ispolje simptomi.

Takođe kaže da su u bolnicu primani inficirani pacijenti, a da se to nije znalo jer su ulazili na osnovu serološkog testa koji određuje antitela, a da oni u prvih pet dana ne mogu da pokažu da li je neko pozitivan.

„Ja sam radio sa pacijentkinjom koja je bila pozitivna a neprepoznata, operisali smo je, saznali smo to i nastavili smo još pet dana da radimo a da nas niko nije testirao niti poslao u samoizolaciju. Testiran sam PCR testom, i znam da nisam zaražen, jer sam se spremao da idem u COVID, ali jedna medicinska sestra je asimptomatski pozitivna“, kaže Panić.

U danima kada se beleži rekordan broj novozaraženih od korona virusa, Vlada Srbije je pooštrila antiepidemijske mere ograničavajući rad svih ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara osim apoteka, dostave hrane i benzinskih pumpi, do 21 sat. Ta mera stupa na snagu 17. novembra i trajaće 15 dana.

Šta predlažu 'Ujedinjeni protiv kovida'?

Miloš Bojović iz Udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“, koje okuplja zdravstvene radnike nezadovoljne načinom borbe protiv epidemije korona virusa, kaže da je jedna od mera koju ova neformalna grupa predlaže zapošljavanje nezaposlenih lekara sa biroa kojih, kako je rekao za RSE, ima oko dve hiljade.

Zdravstveni sistem u Srbiji je, prema njegovoj oceni, opterećen i bez pandemije.

On je podsetio i na višedecenijsko osipanje lekara zbog prelaska u privatnu praksu i odlaska u inostranstvo i penziju.

„I sad su jednostavno sve devijacije sistema u ovoj epidemiji multiplicirane. Zdravstveni radnici ulaze u burnout sindrom (sindrom sagorevanja), razboljevaju se, rade bez pauze. I ako se zdravstveni sistem održi biće to, pre svega, zahvaljujući tim ljudima“, poručuje Bojović.

Kako izgleda kada zdravstveni sistem ne može da izdrži priliv pacijenata i nedovoljan broj zdravstvenog osoblja pokazao je primer Novog Pazara tokom prethodnog talasa korona virusa krajem juna i početkom jula. Tada su pacijenti ležali u hodnicima i na stolicama dok Opšta bolnica u tom gradu nije pretvorena u COVID bolnicu.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada, nakon što su premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Novom Pazaru dočekani zvižducima, priznao da je moglo da se reaguje bar dva, tri ili četiri dana ranije.

Zemlje u okruženju imaju sličan problem. Lekari u Bosni i Hercegovini upozoravaju da je zdravstveni sistem višemesečnom borbom sa pandemijom “iscrpljen u celosti”. Crna Gora je u septembru u odnosu na ostale države regiona zabeležila najveći skok broja obolelih i prva je u regionu sa 1.492 inficiranih na stotinu hiljada stanovnika.


* Saradnja na tekstu: Branko Vučković

XS
SM
MD
LG