Dostupni linkovi

Kako je liječen mitropolit Amfilohije


Mitropolit Amfilohije Radović, poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori
Mitropolit Amfilohije Radović, poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije Radović se uspješno oporavlja u Kliničkom centru Crne Gore, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), dodajući da su ljekari zadovoljni tokom oporavka.

Mitropolit Amfilohije je 5. oktobra, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, primljen u cetinjsku bolnicu, na kojoj je testiranjem utvrđeno je da inficiran korona virusom.

Sljedećeg dana je transportovan u Klinički centar Crne Gore.

Liječenje mitropolita je predmet istrage

Dešavanja o njegovom liječenju, koja su prethodila hospitalizaciji u Kliničkom centru, predmet su istrage policije.

Policijski inspektori saslušali su 7. oktobra direktoricu cetinjske bolnice "Danilo I" Sonju Radojičić i medicinsko osoblje koje je liječilo mitropolita, tokom vikenda.

Povod je sumnja da je Amfilohije mimo procedure, liječen u Cetinjskom manastiru u kojem mu je, navodno, osoblje bolnice donosilo lijekove i davalo kiseoničku terapiju.

Policija prikuplja podatke da li je došlo do kršenja procedure i nesavjesnog liječenja.

Šta kažu nadležni u bolnicama?

Radio Slobodna Evropa (RSE) stupio je u kontakt sa direktoricom bolnice na Cetinju, Sonjom Radojičić. Ona nije željela da se izjašnjava o pružanju medicinskog tretmana mitropolitu i rekla da medijima "do daljnjeg" neće davati izjave. Za RSE je samo rekla "da je procedura u toku".

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja naložilo je rukovodstvu cetinjske bolnice da sprovede postupak interne kontrole kvaliteta zdravstvene zaštite Amfilohiju.

Ministarstvo je navelo da izvještaj treba da sadrži sve detalje u vezi sa sprovedenom dijagnostikom i njegovim liječenjem do upućivanja u Klinički centar.

"Eventualni stručni propusti prosljeđuju se na dalje postupanje Ljekarskoj komori, u skladu s njenim ingerencijama, ili se, u slučaju potrebe, time bave drugi nadležni državni organi", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja 8. oktobra.

Mitropolita Amfilohija dovoze u Klinički centar u Podgorici.
Mitropolita Amfilohija dovoze u Klinički centar u Podgorici.

Ovim dešavanjima prethodilo je saopštenje Mitropolije 3. oktobra, kojim je demantovala nezvanične informacije koje je objavio dio medija - da je mitropolit Amfilohije pozitivan na korona virus i da ima temperaturu.

"Mitropolit je dobrog zdravlja i obavlja redovne administrativne aktivnosti u svom kabinetu", navela je Mitropolija, a kao dokaz prikazan je video na kome Amfilohije poručuje da se "priprema za nove podvige".

U saopštenju iz bolnice "Danilo I" 4. oktobra se, pak, navodi da je mitropolit Amfilohije pregledan, da mu je uzeta krv radi analize, ali i da je odbio testiranje na korona virus, kao i snimanje pluća.

Ljekarski tim ove bolnice je konstatovao da Amfilohije Radović ima "običnu prehladu i da je konstatovan bronhitis".

U trci za lekom i vakcinom protiv COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

Litije u doba korone

A da su sveštenici Mitropolije sve vrijeme, tokom epidemiološke krize, pokazali zavidan nivo odgovornosti, tvrdi rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović u intervjuu agenciji MINA 7. oktobra.

Perović je podsjetio da je prošlo više od pola godine od kada se pojavio virus u Crnoj Gori, pa do prvog zaraženog sveštenog lica i to sve nakon, kako je rekao, brojnih litija i drugih crkvenih okupljanja širom zemlje.

"Ovoliko zakašnjeli kontakt virusa sa crkvenim skupovima ne navodim kao dokaz da smo, kao vjerujući ljudi, prezaštićeni od zaraze, ali to jeste dokaz da nijesmo, ni po čemu, ni gori ni drugačiji“, rekao je Perović.

Litije SPC, koje su počele krajem decembra 2019. godine, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti - koji propisuje da ukoliko Crkva ne dokaže vlasništvo nad imovinom stečenom do 1918, ona će se smatrati državnom - prestale su sredinom marta zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani javne skupove radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Ali, SPC je, i pored zabrane svih javnih okupljanja, 12. maja održala litije u Nikšiću kojima je prisustvovalo više hiljada vjernika.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Prethodno je održana liturgija u manastiru Ostrog povodom crkvenog praznika Sveti Vasilije Ostroški.

"Prije nego što se vakcina pronađe, evo vakcina koja ovdje djeluje i dejstvuje kroz vjekove", poručio je mitropolit Amfilohije vjernicima ispred manastira Ostrog nadomak Nikšića.

Ostrog: Pričešće istom kašikom na skupu Srpske pravoslavne crkve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Uprkos zabrani javnih okupljanja više od 200 ljudi, koje su bile na snazi kako bi se spriječilo širenje korona virusa, 14. juna organizovane su litije u Podgorici sa više hiljada učesnika.

Prvi put nakon epidemije protestna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Reakcije države prema organizatorima (zabranjenih) vjerskih okupljanja rezultirale su novim protestima.

Naime, zbog nikšićkih okupljanja, sveštenici su zadržani u policijskom pritvoru.

U Podgorici je nekoliko sveštenika, uključujući i Amfilohija, privođeno u policiju, gdje su davali izjave, što je dovelo do protesta.

Svi sveštenici su pušteni na slobodu, a protiv dijela njih su pokrenuti sudski postupci zbog nepostupanja prema zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, koji nisu dobili sudski epilog.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je 17. avgusta ocijenilo da javna okupljanja u organizaciji SPC i pojedinih političkih aktera doprinose rastu broja inficiranih korona virusom i ugrožavaju zdravlje i živote građana.

SPC je ove navode ocijenila kao "bezobzirni napad", navodeći da proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti "organizuje sam narod".

Iako su iz SPC tvrdili da se pandemija koristi kako bi se "protiv njih sprovodile represivne mjere i da su odluke NKT zloupotrijebljene u odnosu na sveštenstvo", činjenica je da je do početka maja protiv građana podneseno 1.620 krivičnih prijava, a da je 807 lica uhapšeno zbog kršenja zaštitnih mjera.

Uprkos mjerama NKT, kojim su zabranjena okupljanja više od 100 lica na otvorenom, u Crnoj Gori su, danima uoči izbora 30. avgusta, u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, organizovane litije pristalica Srpske pravoslavne crkve.

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici se 30. i 31. avgusta okupilo više hiljada građana, koji su proslavljali pobjedu opozicije na izborima.

Pokrenut predmet protiv učiteljice iz Bara

U međuvremenu, Osnovno tužilaštvo u Baru je formiralo po službenoj dužnosti predmet protiv učiteljice Rade Višnjić, koja je đake odjeljenja V-2 Osnovne škole "Jugoslavija" preko vajber grupe pozvala da joj se pridruže u molitvi u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru 4. oktobra, kao i protiv sveštenika SPC, rekao je za RSE rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva, Radovan Đurišić.

Kako je precizirao, i nevladino udruženje Crnogorski zbor je podnijelo krivične prijave. Protiv učiteljice za krivično djelo nesavjestan rad u službi, a za sveštenike SPC za kršenje mjera protiv širenja zarazne bolesti.

"Sada dežurni tužilac prikuplja podatke. Zaprijećene kazne za nepostupanje po zdravstvenim propisima za sveštenike je novčana kazna ili zatvor do jedne godine. Za učiteljicu, odnosno krivično djelo nesavjestan rad u službi, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine", rekao je Đurišić.

Podsjetimo, djeca u gužvi, pripijeni jedni uz drugo, bez poštovanja zaštitnih mjera - prizori su koji se vide na fotografijama koje je objavio portal CDM, a koje su preuzete sa Facebook stranice Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira, u Baru, na jugu Crne Gore.

Na fotografijama vide se i djeca koja kleče i glave spuštaju ka mermernom podu hrama i ljube krst.

Djeca ljube relikvije u hramu SPC-a u Baru.
Djeca ljube relikvije u hramu SPC-a u Baru.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, "nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole".

Postupak nastavnice oštro je osudilo Ministarstvo prosvjete, brojne nevladine organizacije i dio političkih partija.

Prema važećim naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, na snazi je zabrana vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, osim na površinama pripadajućih vjerskih objekata.

Takođe, vjerskim zajednicama se preporučuje da vjerske obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

Crna Gora u odnosu na ostale države regiona ima najveći broj oboljelih, 581 inficiranih na stotinu hiljada stanovnika. Broj hospitalizovanih, 40 na 100.000, najveći je u regionu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG