Dostupni linkovi

Organizatorima litija određeno zadržavanje do 72 sata


Podgorica: Pritvor do 72 sata za sveštenike SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću određeno je zadržavanje do 72 sata, zbog organizovanja litija u Podgorici i Danilovgradu, a u kojima je broj učesnika bio veći od 200 (maksimalni broj propisan u cilju sprečavanja širenja virusa korona).

Šljivančanin je zvanično, u ime SPC, prijavio održavanje litije u Podgorici, na kojoj se okupilo više hiljada građana. On je od sinoć (14. jul) u Centru bezbjednosti Podgorica, gdje je prvi put i saslušan.

Advokati sveštenika su najavili žalbu, o čijoj osnovanosti će odlučivati istražni sudija.

Božo Milonjić, advokat sveštenika Šljivančanina rekao je da je tužiteljka zadržavanje odredila zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo.

„Na teret mu se stavlja nepostupanje po mjerama NKT-a iako je Šljivančanin pred održavanje litije učinio sve da ispoštuje mjere tog tijela“, smatra Milonjić.

On je ocijenio da je stavljanje sveštenika u pritvor veliki pritisak na SPC kako bi obustavila litije koje su najavljene za sledeću nedjelju.

I advokat sveštenika Ćalića, Radoje Bojović, je prethodno rekao da je pritvaranje sveštenika „utjerivanje straha“, usmjereno na odvraćanje od daljeg organizovanja litija.

„Očigledno je da vlastima smetaju ovi mirni protesti koji imaju cilj izmjene odredba spornog Zaona o slobodi vjeroispovjesti“, zaključio je Bojović.

Osim u Danilovgradu i Podgorici litije kojima je prisustvovalo po nekoliko stotina vjernika su održane su 14. jula i u Beranama, Pljevljima, Baru, Budvi.

Nakon tri mjeseca pauze, u više crnogorskih gradova 14. juna održane su litije Mitropolije SPC u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila 27. decembra prošle godine.

Zakon, kome se protivi SPC, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije najavio je prije nekoliko dana da će od 14. juna nastaviti sa litijama, uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) po kojima su u cilju sprječavanja širenja korona virusa dozvoljena javna okupljanja sa najviše 200 osoba.

XS
SM
MD
LG