Dostupni linkovi

Krivične prijave protiv sveštenika SPC i učesnika predizbornih autolitija


Učesnici autolitije u Podgorici, 23. avgust
Učesnici autolitije u Podgorici, 23. avgust

Povodom autolitija koje su održane u nedjelju (23. avgust), Uprava policije Crne Gore podnijela je krivične prijave protiv šest sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, protiv Zdravka Krivokapića lidera opozicione koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju predvodi Demokratski front (DF).

Ukupno je podneseno 11 krivičnih prijava, a 67 osoba je sankcionisano prekršajno.

Uprava policije je saopštila da su organizatori okupljanja, odnosno autolitija, ugrožavali zdravlje građana, javni red i mir i bezbjedno odvijanje saobraćaja.

Povod za više krivičnih i prekršajnih prijava je organizovanje takozvanih autolitija, odnosno protest vjernika SPC protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje se odvijaju vožnjom automobilima u ambijentu kada su javna okupljanja zabranjena zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Niko nije preuzeo odgovornost za organizaciju autolitija, niti se identifikovao kao organizator, pa ni PSC u Crnoj Gori.

Kako se odvijala autolitija?

Organizovane kolone automobila su krenule u nedjelju iz Nikšića, Kolašina i Bara ka Podgorici.

Policija je na više punktova blokirala prilaze gradu i to kod tunela Budoš u Nikšiću, magistralu od Kolasina ka Podgorici na Bioču, a iz pravca Bara dio magistrale u Zeti. Blokada je izazvala višesatni saobraćajni zastoj.

U saopštenju Uprave policije se navodi da su "vozilima i ikonografijom građani onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja", a da je policija djelovala preventivno i zakonito.

"Svi koji su pozivali na nedozvoljena okupljanja, organizovali ih i tako ugrožavali javno zdravlje biće krivično sankcionisani", navedeno je u saopštenju policije u kome se dodaje da su registrovana krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja korona virusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski.

Policija na autolitiji, Podgorica, 23. avgust
Policija na autolitiji, Podgorica, 23. avgust

"Krivična prijava je podnijeta i protiv lidera koalicije 'Za budućnost Crne Gore' Zdravka Krivokapića jer je od predgrađa Podgorice, naselja Zlatice, predvodio oko 1.200 građana kojom prilikom se nijesu poštovale mjere o suzbijanju korona virusa na koji način je ugrozio zdravlje većeg broja građana", kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da je kontrolisan veliki broj lica i vozila, među kojima je bilo i "bezbjednosno interesantnih osoba, a policija u Podgorici je oduzela megafon, nož, boks, sprej sa nadražujućim dejstvom i druge nedozvoljene stvari i predmete".

Krivokapić se tim povodom danas (24. avgust) obratio pismom ambasadorima u Crnoj Gori, u kome je skrenuo pažnju na slučaj "drastičnog kršenja ljudskih prava", za koji vjeruje "da može predstavljati zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u cllju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima".

Učesnici autolitija je trebalo da se okupe ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Ispred Hrama, kasno sinoć, nakon što je policija odblokirala dio puteva, stigao nosilac liste koju predvodi opozicioni DF Zdravko Krivokapić koji je zatražio odgovornost ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije.

Obraćajući se pristalicama ispred Hrama, Krivokapić je rekao: "Ko je to naredio, zašto smo mi zaustavljeni u slobodnoj Crnoj Gori? Ko je mogao da spriječi slobodu kretanja, ko je mogao da spriječi slobodu našeg dolaska na moleban. To je direktno ugrožavanje slobode vjeroispovijesti. Ugrozili su i bezbjednost saobraćaja. I te odgovore moramo da dobijemo".

'Analiza protekle večeri'

Savjet za kontrolu rada policije i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, analiziraće da li je bilo uskraćivanja ljudskih prava prilikom policijske blokade magistralnih puteva ka Podgorici, kada je spriječen ulazak u glavni grad kolona automobila u takozvanim autolitijama.

Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li će se Savjet za građansku kontrolu baviti policijskom akcijom blokade magistrale čime je spriječen organizovan dolazak automobilima u Podgoricu, vjernika SPC, predsjednik Savjeta Zoran Čelebić je saopštio da će upit o toj akciji biti poslat Upravi policije.

Učesnici autolitije, Podgorica, 23. avgust
Učesnici autolitije, Podgorica, 23. avgust

Crnogorski ombudsman Siniša Bijeković je za RSE potvrdio da se Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda zainteresovana za slučaj policijske akcije kojom je veliki broj građana, bez obzira da li su učestvovali u autolitiji ili ne, bio više sati blokiran na ulazu u Podgoricu 23. avgusta.

"Sa stanovišta Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, mogu samo da vam kažem da s pažnjom pratimo događaje koji se vežu za okupljanja u Crnoj Gori, pogotovo okupljanja koja su prepoznata u široj javnosti kao autolitije, odnosno ograničenje kretanja koje je tim povodom ustanovljeno od strane Uprave policije. U ovom trenutku naša institucija ne može da da više informacija prije nego što prikupimo informacije koje su relevantne za donošenje bilo kakvog stava, odnosno za zaključivanje o tome da li je i u kojoj mjeri narušeno bilo čije pravo u ovom trenutku", rekao je Bijeković.

Odbrojavanje do izbora 30. avgusta

U međuvremenu se javnosti obratio i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je za "Dnevne novine" rekao da vjeruje da će izborni dan proteći bez incidenata, a ukoliko bude pojedinačnih incidentnih situacija, to, svakako, ne može da ugrozi izborni proces.

"Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana", kazao je ministar Nuhodžić.

Autolitije predstavljaju nastavak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji SPC smatra da je donijet radi otimanja crkvene imovine.

Tokom kampanje za parlamentarne izbore, koji će se održati 30. avgusta, čelnici SPC u Crnoj Gori su pozvali građane i vjernike da ne daju glas onim partijama koje su usvojile Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista je ocijenjeno da se SPC otvoreno umiješala u izborni proces.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG