Dostupni linkovi

U jeku epidemije djecu okupili na molitvi


Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar
Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar

Djeca u gužvi, pripijeni jedni uz drugo, bez poštovanja zaštitnih mjera. To su prizori koji se vide na fotografijama koje je objavio portal CDM, a koje su preuzete sa Facebook stranice Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira, u Baru, na jugu Crne Gore.

Na jednoj od fotografija zabilježenih u nedjelju, 4. oktobra, vide se i djeca koja, ponovo bez bilo kakve distance, nužne mjere za zaštitu od širenja korona virusa, kleče i glave spuštaju ka mermernom podu ovog hrama Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Takođe, na fotografijama se vidi i kako sveštenici tokom molebana okupljenoj djeci daju da ljube krst.

Djeca ljube relikvije u hramu SPC-a u Baru
Djeca ljube relikvije u hramu SPC-a u Baru

Dva sata nakon objave fotografija na portalu CDM-a, uklonjene sa Facebook stranice Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, objavio je taj portal.

Molitva je inače organizovana na poziv crkve, čemu se pridružila i jedna nastavnica, a povodom početka nove školske godine, koja je, upravo u cilju borbe protiv virusa, u Crnoj Gori sa 1. septembra pomjerena na 1. oktobar.

Postupanje nastavnice [koja je pozvale đake na moleban] posljedica je dubljeg i šireg problema zapuštenosti obrazovnog sistema i poremećenih vrijednosti u društvu, što je otvorilo prostor za neprimjeren upliv religije, ali i nacionalističke ispade, ocijenila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorica nevladinog Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

To je samo jedna od reakcija koje pljušte povodom ovog događaja zabilježenog u trenutku u kom Crna Gora postiže rekorde u broju inficiranih korona virusom.

Kako je počelo?

Nastavnica Osnovne škole Jugoslavija u Baru Rada Višnjić uputila je preko vajber (viber) grupe učenicima V-2 odjeljenja poziv na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira.

"Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vjere", piše u poruci Višnjić koju je objavio portal CDM.

RSE je kontaktirao nastavnicu Radu Višnjić, ali nije htjela da komentariše poziv koji je uputila đacima.

Komentari iz Ministarstva i škole

Iz Ministarstva prosvjete za RSE su saopštili da je Višnjić, pozivom đacima na vjerski skup, zloupotrijebila djecu i ugrozila njihovo zdravlje, kao i da joj nije mjesto u prosvjeti.

"Višnjić je na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, prekršila svaki zdravorazumski moralni kodeks, i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore - sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup", navode iz Ministarstva prosvjete, dodajući da su "zgroženi".

Direktorica Osnovne škole Jugoslavija Biljana Vukmanović naglasila je da kao građanin i roditelj osuđuje ovaj događaj jer smatra da svaki građanin multietničke i multikonfesionalne Crne Gore, ima pravo na svoje vjersko opredjeljenje, Ustavom zagarantovano.

"Ali vjera je ono što je isključivo privatno, intimno i duboko lično i tu nema mjesta manipulacijama bilo koje vrste, posebno ne sa maloljetnom i u isto vrijeme najosjetljivijom grupacijom na način što se zloupotrebljava službeni položaj", navela je Vukmanović u saopštenju medijima.

Roditelji o molitvi

U Udruženju roditelji poručuju da se djeca ne smiju zloupotrebljavati ni na koji način, kao i da nije opravdanje da li je neko to radio već i kada je to radio.

"Posebno se bi smjeli zlupotrebljavati kanali komunikacije koji se tiču škole", kažu iz Udruženja za RSE.

I Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo je manipulisanje školskom djecom u Baru i pozvalo Radu Višnjić da odustane od dalje kompromitacije vaspitno-obrazovnog procesa. U saopštenju Ministarstva ocjenjuje se da Višnjić, kao pedagog, nije vodila računa o dimenzijama djetinjstva i društveno-političkoj stvarnosti u Crnoj Gori.

Partijski komentari

Povodom ovog događaja reagovali su i barski ogranci Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP).

Na ovaj način se dovodi u pitanje moderna Crna Gora koja počiva na sekularizmu, građanskim vrijednostima i jednakosti svih naših stanovnika, smatraju u SDP-u.

Slike đaka koji kleče na podu i ljube relikvije u hramu SPC u Baru "izazivaju zebnju i nelagodu svakog razumnog građanina Crne Gore i Bara", ocjenjuju u LP, navodeći da je „pitanje dana kada će sveštena lica početi da drže propovjedi po školama, a učionice pretvoriti u kapelice“.

U DPS-u ističu da "u agresivnom naletu svetosavskog nacionalizma kojem prisustvujemo u prethodnim mjesecima" nijesu pošteđena ni djeca.

Nastavnica Rada Višnjić je u februaru ove godine bila u centru pažnje javnosti kada su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke zbog čega je suspendovana. Po okončanju disciplinskog postupka, bila je kažnjena uslovnim otkazom ukoliko u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mjere učini težu povredu radne obaveze.

Zaštitnik građana traži informacije

Institucija Zaštitnika formirala je predmet povodom informacije da je nastavnica iz Osnovne škola Jugoslavija u Baru Rada Višnjić u odjeljenskoj Viber grupi poslala poziv djeci da prisustvuju vjerskom obredu, kaže Milana Bojović, savjetnica za odnose s javnošću iz institucije Ombudsmana.

"U okviru ispitnog postupka, Zaštitnik će zatražiti informaciju od škole, kao i od resornog Ministarstva kako bismo utvrdili sve okolnosti ovog događaja i vjerodostojnost informacija", kaže Bojović za RSE.

Za komentar slučaja prisustva velikog broja učenika i njihovih roditelja na molebanu u Hramu Svetog Jovana Vladimira, u Baru, koji je održan 4. oktobra, RSE je pitanja uputila i Institutu za javno zdravlje.

Pitali smo ih da li se na taj način krše preporuke i propisi u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, koliko su ovakvi skupovi rizični sa tog aspekta i da li će zatražiti reakciju nadležnih.

Odgovor RSE još nije dobio. Ista pitanja upućena su i Upravi policije. Odgovor je i od njih izostao.

Crkva bez komentara

Crkva se za sada nije oglasila povodom ovog slučaja. RSE je pokušao da stupi u kontakt sa starješinama Hrama iz Bara ali na broj, koji je objavljen na njihovoj FB stranici, se nisu javljali.

Crna Gora sa 614 zaraženih na 100 hiljada stanovnika ima najveći broj inficiranih virusom korona u Evropi. U Baru su, prema posljednjim podacima, trenutno 132 osobe zaražene korona virusom (314 oboljelih na sto hiljada stanovnika).

Dr Živković - ljekar i pacijent
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Problemi nereformisanog obrazovanja

Obrazovni sistem u Crnoj Gori nikada nije suštinski reformisan, nije razvijano kritičko mišljenje, što za rezultat ima činjenicu da se đacima nameću različiti identitetski i populistički obrasci, kaže Daliborka Uljarević.

"Rupa u nedostatku šireg građanskog obrazovanja popunjava vjersko-nacionalnim i, što je zabrinjavajuće, suzbija se kritika tih identitetskih vrijednosti. U multikulturalnom i multivjerskom društvu zasnovanom na građanskim idealima i dominantno ljevičarskoj orijentaciji, takva praksa u bliskoj budućnosti može dovesti do getoizacije i radikalizacije grupe koja prihvata ove 'nove' vrijednosti i njihovoj u koliziji sa ostatkom građanske Crne Gore", kaže Ujarević.

Podaci o pandemiji u Crnoj Gori

Crna Gora je u septembru u odnosu na ostale države regiona zabilježila najveći skok broja oboljelih.

Nastava u Crnoj Gori je zbog aktuelne epidemiološke situacije organizovana tako što su se đaci od prvog do šestog razreda osnovne i prvog srednje škole vratili u klupe, a ostali nastavu prate on-line.

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje nastavnici i profesori u crnogorskim osnovnim i srednjim školama su obavezni da nose zaštitne maske a ta preporuka važi i za đake.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG