Dostupni linkovi

Oko 70 sporazuma između Kosova i Albanije


U proteklih šest godina postignuto oko 70 sporazuma između Kosova i Albanije
U proteklih šest godina postignuto oko 70 sporazuma između Kosova i Albanije

Kosovo i Albanija su u petak (2.oktobar) u Tirani održali sastanak dveju Vlada na kome je potpisano četiri sprazuma, tri protokola i pet memoranduma a koji se tiču zajedničkog upravljanja dveju zemalja.

Jedan od memoranduma, koji su sklopili Ministarstvo za infrastrukturu Kosova i Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Albanije, je o železničkom saobraćaju.

Odnosi se na jednu od tačaka Vašingtonskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija potpisale 4. septembra u Beloj kući a tiče se sprovođenja studije izvodljivosti za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranskom moru.

U kojim oblastima sve sarađuju Kosovo i Albanija

Zajednički sastanci Kosova i Albanije se održavaju od 2014., pa je u proteklih šest godina postignuto oko 70 sporazuma.

Na sastanku dveju Vlada u petak, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstvo za evropske integracije i spoljnih poslova Republike Albanije potpisali su i sporazum o zajedničkom fondu za podršku Preševskoj dolini.

Tu je i sporazum o carinskim olakšicama, odnosno protoku robe prilikom ulaska i izlaska iz jedne zemlje u drugu, te sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva i drugi.

Premijer Kosova Avdulah ( Avdullah) Hoti je istakao će ovi sporazumi uvesti zvaničnu Prištinu i Tiranu u novu fazu saradnje Kosova i Albanije.

„Ovo je korak napred, kroz ove sporazume i stvaranjem zajedničkog fonda za Preševsku dolinu, pokazujemo posvećenost dveju zemalja za rešavanje mnogih problema”, rekao je Hoti.

Kosovski premijer Avdulah Hoti i njegov kolega iz Albanije Edi Rama, prilikom susreta u Tirani 3. jula 2020.
Kosovski premijer Avdulah Hoti i njegov kolega iz Albanije Edi Rama, prilikom susreta u Tirani 3. jula 2020.

Istovremeno, premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkom sastanku dveju Vlada rekao da su svi potpisani sporazumi u procesu implementacije ili su već realizovani.

„Naša ambicija je uklanjanje granice između Albanije i Kosova. Obe države treba da intenziviraju rad na stvaranju baze podataka o ulasku i izlasku u realnom vremenu koja bi nam omogućila da konačno otvorimo granicu bez ilegalnih aktivnost i bilo kakvog oblika zloupotrebe slobode kretanja", rekao je Rama.

Dodao je da će sporazum o carinskim olakšicama između dve zemlje transformisati luku Drač u kosovsku luku.

Inače, Vašingtonskim sporazumom između Kosova i Srbije o ekonomskoj normalizaciji odnosa je prevdviđeno da se zvanična Priština priključi inicijativi Mini-Šengen, koju su 2019. pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kosovskim kolegom Avdulahom Hotijem rekao da je Mini-Šengen regionalni projekat koji će omogućiti bolju budućnost novim generacijama.

“To je projekat koji će transformisati način života u regionu ali i pitanje priznanja Kosova od strane Srbije”, rekao je Rama.

Hoti je napomenuo da se Kosovo zalaže za regionalnu stabilnost te dodao da će blisko sarađivati sa zemljama u regionu.

“Posvećeni smo tome da budemo izvor regionalne stabilnosti u cilju evropskih integracija”, rekao je Hoti.

Sporazumi između Kosova i Albanije ili Mini Šengen­?

Emir Abraši (Abrashi), istraživač javnih politika iz NVO “Demokratija Plus” ocenio je da Kosovo i Albanija ne moraju više da potpisuju međusobne sporazume o saradnji imajući u vidu da se Kosovo složilo da bude deo Mini-Šengena.

Abraši navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Mini-Šengen znači uklanjanje barijera, ne samo između Kosova i Albanije, već između svih zemalja članica.

Mnogi sporazumi koje su potpisali Kosovo i Albanija su imali za cilj upravo uklanjanje barijera između dve zemlje. Međutim, Astrit Pandža, izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača napominje za RSE da bi Vlade obe zemlje trebale da se usredsrede na sprovođenje posignutih sporazuma, a ne na potpisivanje novih.

„Mislim da ne bi trebalo da razgovaramo o novim sporazumima, već treba da tražimo odgovornost oko primene već postojećih sporazuma“, podvlači Pandža.

On je skeptičan i po pitanju incijative Mini-Šengen. Kako kaže, nije siguran da se ta inicijativa može realizovati zbog problema između Kosova i Srbije, ali ukazuje da će dogovore potpisivati sve članice Mini-Šengena.

Pandža ocenjuje da sve zemlje, koje su se obavezale da će primenjivati inicijativu Mini-Šengen, treba da sednu i dogovore modalitet i oblik koji će ovaj proces dobiti.

Trgovinska razmena između Kosova i Albanije nije na zadovoljavajućem nivou.

Zvanični podaci Kosovske agencije za statistiku za 2019. godinu pokazuju da vrednost proizvoda koji se uvoze iz Albanije na Kosovo dostižu cifru od preko 200 miliona evra godišnje, dok je vrednost kosovskih proizvoda koji se izvoze u Albaniju oko 70 miliona evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG