Dostupni linkovi

Rama: Mini Šengen nije plan B za Zapadni Balkan


Ideja o inkluzivnom regionalnom Šengenu i saradnji zapadnobalkanske šestorke, na bazi četiri slobode EU, nije zamena nego najbolji način za pripremu za ulazak u EU, smatra albanski premijer Edi Rama.

Rama je u autorskom tekstu za EURACTIV.com naveo da će Evropska komisija u ponedeljak biti domaćin medjunarodne donatorske konferencije za Albaniju na kojoj će biti prikupljena sredstva za obnovu te zemlje posle zemljotresa u novembru.

On je istakao da EU ponovo, nakon brze reakcije na hitne potrebe posle zemljotresa, reaguje velikodušno kako bi pomogla zemlji suočenoj sa ozbiljnim zadacima obnove.

Takodje je rekao i da se u ovom slučaju ne radi samo o obnovi i izgradnji, iako brzo mora da se pruži potrebna podrška i omogući da se 17.000 privremeno raseljenih Albanaca što pre vrati u sigurne domove.

"Svrha (donatorske konferencije) je da se ukaže na neraskidivu vezu EU i Albanije koja opravdava napore da se ojačaju i unaprede naši napori za integraciju", istakao je albanski premijer.

On je rekao i da su neki prošlogodišnju odluku EU da odloži otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom opisivali kao kraj jedne ere i savetovali tim zemljama da reforme planiraju izvan mantre integracija i proširenja.

Neki su pak ukazivali da nepostizanje sporazuma medju članicama EU predstavlja istorijsku grešku koja otvara prostor za konkurenciju drugih sila na Zapadnom Balkanu.

Ipak, prema njegovim rečima, za Albaniju nema alternative evrointegracijama.

"Moramo da uradimo naš posao, da napredujemo sa reformama i uverimo naše evropske partnere da činimo sve da sada počnemo pregovore o pristupanju i u budućnosti budemo u EU", napisao je Rama.

On je naveo i da deli mišljenje evropskih prijatelja da je potrebna prepravka procedure proširenja i da pozdravlja predlog Evropske komisije za kredibilniji i predvidljiviji proces proširenja.

"Postepeni proces sa jasnim povratnim informacijama i važnijom ulogom politike sprečava neprijatna iznenadjenja i pruža predvidljivost koja nam je potrebna", naveo je Rama dodajući da će albanska vlada nastaviti da saradjuje sa EU partnerima i reaguje na njihove bojazni, počev od onih koje se tiču kvaliteta demokratije i vladavine prava.

Rama je istakao da je uveren da u društvu u kojem je podrška EU preko 90 odsto i u kome nema antievropske političke partije postoje resursi za napredak prema evrointegracijama.

"To neće biti lako i zahtevaće transformaciju našeg ekonomskog, socijalnog i političkog sistema, kao što je bio slučaj sa postkomunističkim zemljama koje su se priključile EU počev od 2004. Ali... gde postoji volja, postoji i način", istakao je albanski premijer.

Rama je naveo i da EU na Zapadnom Balkanu nije potrebna samo stabilnost, već i pomirenje.

Kako je istakao, ideja inkluzivnog Regionalnog Šengena i saradnje šest partnera iz regiona na bazi četiri slobode - kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, nije plan B odnosno utešna nagrada za razočaranu javnost.

Prema njegovim rečima, svi u regonu dele cilj evrointegracije a najbolji način da napreduju na tom putu jeste da se aktivno pripreme otvaranjem svojih ekonomija i granica na način inspirisan suštinskim principima koji stoje iza evropskog projekta.

"Bolje povezan regiona Zapadnog Balkana brže i uspešnije će se integrisati u EU. Dok se pripremam za donatorsku konferenciju, i dalje se nadam da će ova godina doneti Albaniji napredak u njenim evropskim stremljenjima", naveo je Rama i dodao da će pridruživanje "velikoj porodici evropskih demokratija" biti dobitak za sve.

XS
SM
MD
LG