Dostupni linkovi

Kosnett: Iskoristite posvećenost SAD-a i EU Kosovu i Srbiji


Philip Kosnett 

Odnosi i partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova su jaki, ali je važno da se ne misli da će ti odnosi Vašingtona i Prištine trajati zauvek, poručio je američki ambasador na Kosovu, Philip Kosnett.

Na virtualenoj konferenciji za novinare Kosnett je kazao da je „normalno da će naši odnosi evoluirati“ i da se od Kosova u budućnosti treba očekivati da će postati ekonomski nezavisno, i manje zavisno od američke pomoći, dijaspore ili međunarodne pomoći uopšte.

Kako je dodao, SAD su pomogle Kosovu da se ekonomski osamostali i bude sigurnije mesto, ali je dodao da je to sada na „narodu i političkim liderima Kosova“.

Kako je dodao, administracija američkog predsednika Donalda Trampa bila je posvećenija i uradila je mnogo više od bilo koje druge administracije u poslednjih 20 godina na poboljšanju situacije na Kosovu i na Zapadnom Balkanu.

„Nalazimo se u trenutku kada su američka vlada i naši prijatelji u EU zaista fokusirani na Zapadni Balkan, na postizanje napretka. Mogu vam reći da u SAD-u postoji podrška obe partije tome, ali ne mogu da vam obećam da će aktuelna energija i posvećenost trajati zauvek. Važno je da se iskoristi ovaj trenutak“, kazao je Kosneti.

On je dodao da eventualna promena američke administracije nakon izbora 3. novembra ne bi trebala da promeni išta što se ekonomske normalizacije odnosa između Kosova i Srbije tiče, budući da za „nezavisnost Kosova, razvoj i regionalnu stabilnost postoji podrška obe američke partije“.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Kosnett je rekao da SAD ne misli da je održiv mir i ekonomski razvoj u regionu moguć ako se ekonomska i politička pitanja odvojeno tretiraju.

„Mi podržavamo ovaj proces (dijalog u Briselu op.a.) i verujem da je važno da se on paralelno nastavi sa inicijativom koju je preuzela moja vlada – fokus na ekonomskim pitanjima koji bi poboljšali život građana Kosova i Srbije“, kazao je Kosnet.

Upitan da li bi o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo ponovo da se diskutuje u Briselu između Kosova i Srbije, Kosnett je rekao da to pitanje pripada EU, gde evropski partneri, Kosovo i Srbija vode proces.

„Neću da se upuštam u komentare o specifičnim pitanjima o kojima se diskutuje u procesu kojeg predvodi EU“, dodao je američki ambasador.

Što se jednogodišnjeg moratorijuma tiče po pitanju članstva Kosova u međunarodne organizacije i kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije, a što je deo vašingtonskog sporazuma, Kosnett je rekao da je razlog tome bio da se šansa pruži ekonomskim inicijativama.

„Znamo da je potrebno vreme da se primete rezultati oko onoga oko čega su se strane u Vašingtonu složile. Ne možemo očekivati autoputeve i železnice preko noći. Strane su se složile da je bolje da se oslobode političkog pritiska, političke traume, da udahnu od procesa ispunjeni tenzijama, i da se u periodu od godinu dana fokusiramo na ekonomska pitanja."

Govoreći o očekivanjima naglasio je da su ubeđeni da "ukoliko dve vlade, Kosova i Srbije, ozbiljno pristupe svojim obećanjima, biće velikog napretka u tom periodu“.

XS
SM
MD
LG