Dostupni linkovi

Hoti sa liderima Albanaca sa juga Srbije o pomoći Kosova i Albanije


Kosovski premijer Avdullah Hoti (desno) sa predstavnicima Preševske doline, nakon odluke o osnivanju Kancelarije za pomoć građanima ovog područja na jugu Srbije, Priština, 29. septembra 2020.
Kosovski premijer Avdullah Hoti (desno) sa predstavnicima Preševske doline, nakon odluke o osnivanju Kancelarije za pomoć građanima ovog područja na jugu Srbije, Priština, 29. septembra 2020.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je da će se kosovska Kancelarija za pomoć građanima Preševske doline, “baviti pitanjima koja nisu navedena u odluci” o njenom osnivanju. Hoti je to naveo u utorak, 29. septembra, nakon što se u Prištini sastao sa predstavnicima ove oblasti pretežno naseljene Albancima na jugu Srbije.

“Kancelarija će se baviti drugim pitanjima koja nisu navedena u ovoj odluci, ali koja se javljaju kao zahtevi i eventualne potrebe građana koji žive u Preševskoj dolini“, rekao je premijer Hoti ne iznoseći više detalja.

Do susreta u glavnom gradu Kosova, na kojem su učestvovali predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, Ragmi Mustafa, narodni poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi i predsednici opština Bujanovac Nagip Arifi i Preševo Šćiprim Arifi, došlo je dan nakon što je Vlada Kosova osnovala posebnu kancelariju.

Ovo telo, kako je navedeno u Odluci o osnivanju, biće posvećeno preduzimanju potrebnih mera za olakšavanje i unapređenje života građana koji žive na jugu Srbije, sa posebnim naglaskom na obrazovanje, kulturu i ekonomiju.

Takođe, prema odluci Vlade Kosova od 28. septembra Kancelarija će raditi u sklopu kancelarije premijera.

Podsetimo i da je Vlada Kosova inače i u maju ove godine izdvojila pola miliona eura za Preševsku dolinu, kao finansijsku podršku za rešavanje situacije stvorene pandemijom korona virusa.

Učesnik sastanka o razgovorima u Prištini

Poslanik u Skupštini Srbije iz Bujanovca, Šaip Kamberi, ocenio je da je opštinama na jugu Srbije, sa većinskim albanskim stanovništvom dobrodošla svaka vrsta pomoći i da osnivanje Kancelarije označava početak institucionalne pomoći Kosova Albancima na jugu Srbije.

„To je dobar korak da Kosovo u okviru granica međunarodnog prava počne institucionalno da se bavi pitanjima Albanaca Preševske doline i da im na institucionalan način pomogne“, rekao je Kamberi za RSE nakon susreta sa Hotijem.

Kamberi je istakao da je osnivanje kancelarije važno i sa aspekta uspostavljanja bolje komunikacije između Albanaca iz Preševske doline sa Vladom Kosova.

„Mislim da je to važan korak u cilju ostvarivanja svojih zagarantovanih prava u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je sagovornik RSE.

On je dodao i da se nada da će otvaranje kancelarije pratiti i sredstva kojima će biti realizovani projekti.

“I verujem da će je (kancelariju) Vlada Kosova snažno podržati“, rekao je Kamberi.

Koja pitanja čekaju rešenje?

Izvršni direktor preševskog Centra za monitoring i istraživanje Kujtim Sadriju, izjavio je za RSE da je osnivanje Kancelarije odlična ideja Vlade Kosova, ali da treba sačekati da se vidi kako će biti realizovana u praksi i kakvi će biti njeni rezultati.

„Videćemo kako će da bude jer su ranije donošene rezolucije i deklaracije, ali izostala je njihova primena na terenu pa građani nisu videli nikakve koristi od njih“, rekao je Sadriu.

Sadriu je podsetio da građani albanske nacionalnosti na jugu Srbije i dalje imaju mnogo probelema poput nostrifikacije diploma, produžavanja važnosti ličnih dokumenata, zapošljavanju u državnim službama.

„Sve to treba imati u vidu kako bi se konkretno i kvalitetno pomoglo građanima, naglasio je Sadriu i dodao da bi deo pomoći iz Prištine trebalo usmeriti i ka jačanju nevladinog sektora koji se bavi zaštitom prava građana, kao i ka nezavisnim medijima.

„Nije to samo slučaj u Preševu i Bujanovcu, već na celom Balkanu ne postoje slobodni mediji koji bi branili interese građana, a ne neke partije, bilo da je u pitanju opozicija ili pozicija“, ocenio je Sadriu.

No, kako je objavljeno nakon prištinskih razgovora pomoć Albancima na jugu Srbije neće se ostvarivati samo kroz aktivnosti kosovske kancelarije.

Kosovo i Albanija osnivaju zajednički fond za Preševsku dolinu

Premijer Hoti najavio je najavio da će Kosovo i Albanija na narednoj sednici zajedničkih vlada, zakazanoj za petak, 2. oktobar, potpisati zajednički sporazum o formiranju zajedničkog fonda Kosova i Albanije za pomoć građanima Preševske doline.

„Smatram to velikim dostignućem ove vlade i velikim korakom u pružanju i zvanične pomoći, putem vlade, građanima Preševske doline“, kazao je Hoti nakon sednice vlade u utorak u Prištini.

Ministar pravde Kosova, Seljim Seljimi, ocenio je 27. septembra da je otvaranje Vladine kancelarije za pomoć građanima Preševa, Medveđe i Bujanovca "sjajna vest".

Seljimi je na Tviteru napisao da će otvaranjem te kancelarije biti obezbeđen i zajednički fond Kosova i Albanije za podršku građanima koji žive u tom području.

"Ovo pokazuje našu ozbiljnost u stvaranju boljih uslova za život ljudi u Preševskoj dolini", napisao je Seljimi.

Ranije pozivi za pomoć Preševskoj dolini

Predstavnici Albanaca tri opštine na jugu Srbije usvojili su 14. jula 2018. godine deklaraciju kojom su tražili od Beograda, Prištine i Brisela da u proces pregovora, kao i u finalni dokument briselskog dogovora, uvrste i rešavanje statusa albanske nacionalne manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Šaip Kamberi, koji je tada bio predsednik opštine Bujanovac, rekao je nakon usvajanja deklaracije za RSE da albanski političari sa juga Srbije godinama unazad zvaničnom Beogradu predočavaju da se Albanci suočavaju sa brojnim problemima, koji su pobrojani i u "Planu sedam tačaka", o merama za afirmaciju Albanaca iz Preševske doline iz 2013. godine.

On je kao primer problema naveo gašenje Osnovnog suda u Preševu i to što u Bujanovcu ne postoji tužilaštvo. Kamberi je tada objasnio i da su zahtevi Albanaca sa juga Srbije decentralizacija i poštovanje najosnovnijih standarda u učešću u radu javnih i državnih institucija, u predstavljanju manjine u tim institucijama, u obrazovanju, priznavanju diploma sa Kosova i drugih dokumenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG