Dostupni linkovi

Tači će podneti ostavku ako optužnica protiv njega bude potvrđena


Predsednik Kosova Hašim Tači

Ukoliko optužbe iz optužnice budu potvrđene, istog časa ću podneti ostavku kao vaš predsednik i suočiti se s njima, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) u ponedeljak, 29. juna u Prištini.

Tači se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Kosovo je nova država, ali njeni lideri se moraju ponašati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, sa svom snagom koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije", naveo je Tači u opširnom obraćanju.

Ovo je bi bilo njegovo prvo obraćanje nakon saopštenja Specijalizovanog tužioca da je Specijalizovanim većima u Hagu podneo na ispitivanje optužnica od deset tačaka kojom se Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli), "i ostali", terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Vest o optužnici Tačija je zatekla na putu za Vašington gde je 27. juna trebalo da bude održan sastanak u Beloj kući sa Srbijom uz posredovanje specijalnog predstavnika predsednika SAD za dijalog dve zemlje Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Zbog optužnice je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu. Učešće na sastanku je otkazao i premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Šta se navodi u optužnici?

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici", navodi se u saopštenju.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak.

U prvom komentaru na optužnicu, Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova, aktuelni poslanik i nekadašnji predsednik Skupštine Kosova izjavio je da je ponosan što je bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negirao bilo kakvu umešanost u krivično delo.

Građani Prištine o optužnici protiv Tačija i Veseljija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

XS
SM
MD
LG