Dostupni linkovi

Premijer Kosova otkazao put u Vašington


Avdulah Hoti
Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je na Tviteru da otkazuje planirani put u Vašington 27. juna, gde je trebalo da se sretne sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i učestvuje u razgovorima sa delegacijom Srbije.

"Zbog novih dešavanja u Prištini, kao rezultat optužnice koju je podnelo Specijalizovano tužilaštvo, moram da se vratim u svoju zemlju kako bih se pozabavio tom situacijom. Obavestio sam ambasadora Grenela da ne mogu prisustvovati sastanku 27. juna u Beloj kući", napisao je Hoti.

Hoti, međutim, nije otkazao put u Brisel 25. juna gde treba da se sastane sa čelnicima evropskih institucija i predstavnicima Evropskog parlamenta.

Put u Vašington je dan ranije otkazao i predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je u sredu uveče da će sastanak u Vašingtonu uz Vučića, umesto Tačija, voditi premijer Hoti.

Sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, iniciran od strane Grenela o čemu je javnost obavestio pre deset dana, trebalo je da bude susret lidera dve strane. Učešće je ranije potvrdio Vučić, a pre njega, odmah po Grenelovom pozivu, i Tači.

Šef kabineta i glavni savetnik predsednika Kosova Bekim Čolaku (Collaku), ranije je objavio da su na sastanku u Vašingtonu glavne teme trebale biti rešavanje ekonomskih problema, uklanjanje trgovinskih prepreka, slobodno kretanje ljudi i robe te investicije u regionalnoj infrastrukturi.

XS
SM
MD
LG