Dostupni linkovi

Grenell: Radujemo se ponovnom zakazivanju sastanka


Ričard Grenel
Ričard Grenel

Nakon što je kosovski premijer Avdulah Hoti saopštio svoju odluku o otkazivanju putovanja u Washington, na Twitteru se oglasio specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog između Srbije i Kosova Richard Grenell, rekavši da se razumije njegovu odluku.

“Hvala vam premijeru Hoti. Razumijemo vašu odluku i radujemo se ponovnom zakazivanju sastanka uskoro”, napisao je Grenell na Twitteru.

Premijer Kosova ranije je saopštio da otkazuje planirani put u Washington 27. juna, gdje je trebalo da se sretne sa Grenellom i učestvuje u razgovorima sa delegacijom Srbije.

"Zbog novih dešavanja u Prištini, kao rezultat optužnice koju je podnijelo Specijalizovano tužilaštvo, moram da se vratim u svoju zemlju kako bih se pozabavio tom situacijom. Obavestio sam ambasadora Grenella da ne mogu prisustvovati sastanku 27. juna u Bijeloj kući", napisao je Hoti na Twitteru.

Otkazivanje putovanja usledilo je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija, te bivšeg predsjednika Skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica. Njihova imena tužilaštvo nije željelo da objavi. U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Upitan oko mogućnih implikacija koju bi ovo saopštenje iz Haga moglo imati na političku scenu na Kosovu, kosovski premijer je u izjavi novinarima u Briselu ocijenio da ne ne treba komentarisati pitanja koja su vezana za pravosuđe, "već iste u potpunosti treba ispoštovati".

"Mi kao Kosovo, imamo potrebnu institucionalnu zrelost da bi prevazišli bilo kakvu situaciju sa kojom se suočavamo", izjavio je Avdulah Hoti.

Inače, sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Bijeloj kući, iniciran od strane Grenella o čemu je javnost obavijestio prije deset dana, trebalo je da bude susret lidera dve strane. Učešće je ranije potvrdio Vučić, a prije njega, odmah po Grenellovom pozivu, i Tači.

XS
SM
MD
LG