Dostupni linkovi

Grenell specijalni izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova


Richard Grenell će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu
Richard Grenell će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu

Američki predsednik Donald Trump imenovao je ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenella za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, saopštila je Bela Kuća.

Grenell će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu ali će se aktivno baviti i pregovorima o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, u nastojanjima da se postigne konačni mirovni sporazum.

Ova odluka je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Mathewa Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Reakcije Beograda i Prištine

Odluku Trampa pozdravio je predsednik Kosova Hashim Thaci koji je u tweetu naveo da se raduje saradnji sa Grenellom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

Ovo imenovanje je još jedan dokaz da su predsednik Tramp, američka administracija, cela država uz nas na svaki važan korak, dodao je Thaci u komentaru na Facebooku.

“Sada smo sigurniji u proces dijaloga, mogućnost postizanja priznanja od Srbije i članstva u UN, te da ćemo tako okončati međunarodnu konsolidaciju naše države”, naglasio je.

Imenovanje Grenella pozdravili su premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u ostavci, Ramush Haradinaj i Behgjet Pacolli.

Haradinaj je napisao na Twiteru da se raduje zajedničkoj saradnji i aktivnom učešću u "bezuslovnom dijalogu kako bi postigli obostrano priznanje u postojećim granicama".

Imenovanje Grenella pokazuje lično interesovanje Trampa, napisao je Pacoli, kako bi se postigao pravno obvezujući sporazum između Srbije i Kosova koji vodi ka uzajamnom priznanju i miru u regiji.

"Imaće našu podršku", zaključio je šef diplomatije u ostavci.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da imenovanje Grenella za pregovore Beograda i Prištine potvrđuje pojačano interesovanje SAD za taj proces.

"Ovo pokazuje pojačano interesovanje SAD i, s obzirom na to da je ambasador u Nemačkoj, pretpostavljam da ima uvid u dosadašnji tok pregovora", rekla je Joksimović za RTS.

Pregovori između Kosova i Srbije su zastali prošlog novembra nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradska strana je nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse. Evropska unija koja je do sada imala ulogu pomagača u dijalogu je u više navrata pozvala prištinske vlasti da suspenduju ovu odluku i time omoguće nastavak pregovora. Taj zahtev su ponovili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obe zemlje da nastave evroatlantske integracije.

Na Kosovu će se u nedelju održati vanredni parlamentarni izbori, a Brisel i Washington očekuju da među prvim odlukama buduće kosovske vlade bude upavo ukidanje takse kako bi se nastavili razgovori.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenella, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG