Dostupni linkovi

Putin i Vučić telefonom o Kosovu, poseti Srbiji i izborima


Vučić i Putin u Sočiju, 4. decembar 2019. godine

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Rusija podržati Srbiju kada je reč o Kosovu i da je jasno da nijedna odluka ne može biti doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz predsedništva Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je rekao da će o Kosovu "nasamo razgovarati sa sa predsednikom Vučićem sledeće nedelje u Moskvi".

Vučić će prisustvovati Paradi pobede u Moskvi 24. juna kojom se obeležava 75-godišnjica pobede nad fašizmom, a iz Vučićevog kabineta je saopšteno da se on zahvalio Putinu "na aktivnoj podršci Rusije državnim i nacionalnim interesima Srbije, na principima međunarodnog prava i pravde".

Vučić se, kako je saopšteno, rekao da mu je velika čast da učestvuje na Paradi pobede "jer se ponosi činjenicom da su srpski i ruski narod u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani slobodarstva".

"Zato nema važnijeg zadatka od čuvanja sećanja na slavnu istoriju i istinu o borbi koja je donela slobodu i mir", rekao je Vučić, a saopštilo predsedništvo.

"Predsednik Putin je potvrdio da će ponovo da poseti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja hrama Svetog Save i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako je saopšteno, rekao da je Rusija "neprocenjivo doprinela završetku najvećeg pravoslavnog hrama u Srbiji, učinivši ga jednim od simbola bliskosti dveju država i dvaju naroda".

Tema razgovora bila je i predstojeća poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, koja je planirana za četvrtak, 18. jun, tri dana uoči izbora u Srbiji.

"To što je za prvu posetu inostranstvu posle prinudne pauze izazvane pandemijom korona virusa izabrao našu zemlju, za nas je još jedna potvrda najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva", rekao je Vučić.

Na kraju se navodi i da je Putin "izrazio uverenje u pobedu liste koju na predstojećim izborima predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

XS
SM
MD
LG