Dostupni linkovi

Lajčak u Prištinu donosi 'datume za obnavljanje dijaloga'


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, neće u ponedeljak doputovati u Prištinu jer je otkazan njegov let, potvrdila je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

Najavila je da će Lajčak u utorak, 16. juna, doputovati u glavni grad Kosova.

"Izaslanik EU (Miroslav) Lajčak biće sutra (16. jun) u Prištini da razgovara o modalitetima i donosi sa sobom datume za obnavljanje dijaloga u kojima posreduje EU – proces koji je doneo stvarne rezultate građanima Kosova od samog početka", istakla je Živalj.

Prema izvorima RSE, Lajčak je sa delegacijom stigao u Cirih, gde je trebalo da presedne kako bi nastavio put do Tirane. Međutim, let je u međuvremenu otkazan.

Lajčak je trebalo preko Albanije da stigne do Prištine, u njegovoj prvoj poseti od kako je imenovan za specijalnog predstavnika EU u dijalogu između Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa.

Grenelova objava

U toku dana, dok se očekivalo da Lajčak stigne u Prištinu, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Takođe, u objavi na Tviteru, uz poruku „Sjajne vesti“ (Great news) Grenel je doda, „kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu“.

Usledila je i potvrda za RSE iz kabineta predsednika Kosova, da će sastanku u Beloj kući sa kosovske strane prisustvovati predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) i premijer Avdulah Hoti (Avdullah).

Hoti i Tači o Lajčaku i Grenelu

Prethodno, premijer Avdulah Hoti je o plaformi Vlade Kosova za dijalog razgovarao sa predsednikom Hašimom Tačijem.

Tači je nakon sastanka izjavio da Kosovo i Zapadni Balkan ulaze u važnu nedelju što se tiče nastavka dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje pokretanje konkretnih procesa od strane SAD, odnosno od Ričarda Grenela, kao i poseta Miroslava Lajčaka.

"Usko ćemo sarađivati jedan s drugim, kao predsednik i premijer, ali i sa Skupštinom i svim partijama na vlasti i u opoziciji, kako bi bili što spremniji i kako bi bilo jasno šta želimo da postignemo – a to je recipročno priznanje Kosova i Srbija. Što se toga tiče, sve je jasno, poštovaće se Ustav i sarađivaće se sa celom političkom scenom kako bi se okončao ovaj ne tako lak proces", kazao je Tači.

Govoreći o Lajčakovoj poseti, Tači je kazao da on treba da zna da je Kosovo nezavisna država.

"Nisam informisan o Lajčakovoj agendi na Kosovu. On treba da shvati da je Kosovo nezavisna i suverena država, i svaki drugi pristup biće neuspeh za Lajčaka i EU. Građanima Kosova je potrebna liberalizacija viza, a ne reči", kazao je Tači.

Za sada nije potvrđeno da li će se Tači sastati sa Lajčakom.

Govoreći o tome ko će voditi dijalog, Tači je izjavio da bi svi trebalo da se koordiniraju i da budu ujedinjeni u procesu.

"Ovlašćenja za proces dijaloga su pojašnjena Ustavom. Bićemo rame uz rame jedan s drugim. Ne takmičimo se, već ćemo biti zajedno naspram Srbije", naveo je Tači.

Hotijev poziv opoziciji

S druge strane, u odvojenom obraćanju medijima, premijer Hoti je pozvao kosovsku opoziciju na sastanak a kako bi razgovarali o procesu dijaloga. On je najavio da će se o tome konsultovati i sa predstavnicima civilnog društva.

"Pozivam ih da se sastanemo, da nas saslušaju šta imamo da im kažemo o procesu dijaloga. Pokušaćemo da formiramo konsenzus sa političkim snagama za ovaj veoma važan proces", kazao je Hoti.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje, koji vodi donedavni premijer Aljbin Kurti (Albin), odbija da se uključi u proces dijaloga sa aktuelnom vladu.

Kako se stiglo dovde?

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa prekinut je krajem 2018. zbog uvedene takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Bivša vlada Aljbina Kurtija (Albin) je taksu 1. aprila ove godine zamenila recipročnim, trgovinskim merama, meru koja je aktuelna Vlada Avdulaha Hotija ukinula kako bi se dala šansa nastavku dijaloga sa Srbijom.

U proces su sada uključeni i specijalni predstavnici, odnosno izaslanici, i EU i Sad.

Premijer Hoti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je u procesu dijaloga Kosova i Srbije uloga EU i Sjedinjenih Država komplementarna.

XS
SM
MD
LG