Dostupni linkovi

Vučić: Putin u oktobru u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnoj ceremoniji u Takovu, 14. jun
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnoj ceremoniji u Takovu, 14. jun

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se počelo sa pripremama za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji u oktobru, kada se obeležava i godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vučić je novinarima posle svečanosti u Spomen kompleksu u Takovu, gde je uručio vojne zastave 72. brigadi za specijalne operacije i 63. padobranskoj brigadi, rekao da će 23. juna, dva dana posle opštih izbora u Srbiji, imati susret sa Putinom u Moskvi, gde će 24. juna prisustvovati paradi povodom 75. godina pobede nad fašizmom.

"Naša Gardijska jedinica je već tamo, priprema se", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će u oktobru u Beogradu biti održana najveća vojna parada u poslednjih 75 godina i prikaz "svega što u Vojsci Srbije leti i puca".

Na pitanje o litijama koje se nastavljaju u Crnoj Gori, Vučić je rekao da se "uzda u razum" i da veruje da će se sve mirno završiti.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je naveo da "ne postoji dan kada nema grafita i pretnji Srbima".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović oštro su osudili transparent neprihvatljivog sadržaja sa porukama mržnje prema Srbima snimljen 11. juna uveče u zagrebačkoj četvrti Kustošija, a koji je fotograf Nikola Šolić preneo na društvenim mrežama, a potom objavio portal „Novosti“.

"Želimo dobre odnose sa njima, ali nikada nikome nećemo dozvoliti da ponižava i niopdaštava naš narod", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da Srbija "nikog ne poziva u rat" i da uručivanjem zastava specijalnim jedincama Vojske Srbije "jasno poručujemo svima da ćemo čuvati mir i stabilnost, ali i biti jaki i sve jači i nesalomivi orah za svakog ko pokuša da ga polomi".

"Naša vojska je snažnija nego ranije, bolje je opreljena i spremna da štitite našu otadžbinu", rekao je Vučić na svečanosti uručivanja zastava 72. brigadi za specijalne operacije i 63. padobranskoj brigadi. Vojne zastave su uručene jer je ovim jedinicama vraćen rang brigade.

Vučić je rekao da su te dve jedinice najelitnije u srpskoj vojsci, "uvek na braniku otadžbine, kojima su se ljudi uvek ponosili".

"Zastave, koje su vam vraćene posle 20 godina, ne smeju da padnu u ruke neprijatelju. Vi ste ti koji ste u zastavama dobili zalog, obavezu, ali i opomenu za sve nas. Dok su one uzdignute, dotle i Srbija postoji. "Mi se vas ne stidimo, mi se vama ponosimo. Kada smem to da izgovorim danas, a nismo 20 godina, znači da je Srbija snažnija i ponosnija", rekao je on.

Predsedniku Srbije je na svečanosti uručena oficirska sablja,uz obrazloženje da je to znak zahvalnost i da ona predstavlja "simbol vojničke časti, morala i slobodarske tradicije".

XS
SM
MD
LG