Dostupni linkovi

Osuda transparenta s mržnjom prema Srbima, četiri osobe privedene


Hrvatski premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović oštro su osudili transparent neprihvatljivog sadržaja sa porukama mržnje prema Srbima snimljen 11. lipnja navečer u zagrebačkoj četvrti Kustošija, a kojeg je fotograf Nikola Šolić prenio na društvenim mrežama, a potom objavio portal „Novosti“. Četiri su osobe privedene.

Na fotografiji se vidi desetak mladića u crnim majicama koji imaju dvije zastave veteranske organizacije stranačke paravojske HOS s početka devedesetih sa pozdravom „za dom spremni“ i sa transparentom „J… ćemo srpske žene i djecu“.

„Bilo što što je takvo ja najoštrije osuđujem, tome nema mjesta u javnom prostoru, za svaku osudu je to. Za mene tu nema dilema, neprihvatljivo je i za svaku osudu,“ kazao je premijer i predsjednik HDZ-a Plenković novinarima tijekom posjete Vukovaru.

„Policija je aktivno angažirana na tom slučaju, to mi je javio ravnatelj policije,“ kazao je Božinović. On je najavio da će policija riješiti ovaj slučaj, „kao i svaki koji poziva na nasilje i etničku netrpeljivost i u to ne treba ni malo sumnjati.“

Dinamova navijačka skupina „Bad Blue Boys“ ogradila se od incidenta i kazala da osobe na fotografiji nisu njihovi pripadnici.

Policijska uprava zagrebačka tim je povodom objavila priopćenje u kojem kaže kako je „11. lipnja 2020. u večernjim satima zaprimljena dojava o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu te da su na mjesto događaja odmah bili upućeni policijski službenici. Prilikom dolaska na mjesto zatražene intervencije, policijski službenici nisu zatekli niti neposredno svjedočili protupravnom ponašanju vezano uz dojavu o remećenju javnog reda i mira.“

U dosadašnjem kriminalističkom istraživanju u službene prostorije dovedene su četiri osobe koje se dovodi u vezu s događajem, navodi se u priopćenju zagrebačke policije.

Samostalna demokratska srpska stranka za 13. lipnja sazvala je konferenciju za novinare o tom incidentu, nazivajući ga „kulminacijom višegodišnje nesankcionirane antisrpske kampanje“.

XS
SM
MD
LG