Dostupni linkovi

Vučić i Putin razgovarali telefonom o pandemiji, odnosima dve države i u regionu


Vučić i Putin u Sočiju, 4. decembra 2019. godine
Vučić i Putin u Sočiju, 4. decembra 2019. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a među temama dvojice državnika bila je borba protiv korona virusa, bilateralni odnosi dveju zemalja, situacija na Kosovu i u Crnoj Gori, saošteno je iz Predsedništva Srbije.

Kako se navodi, predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio i saosećanje zbog žrtava COVID-19 u Rusiji i rekao kako se nada da će se, uz odlučne mere, „uspešno izboriti sa epidemijom korona virusa i što je pre moguće vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, kako bi se posvetili ispunjavanju planova za budućnost“.

Vučić je rekao i da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u svojim mogućnostima, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19.

Predsednik Vučić je, kako se dodaje, zahvalio Putinu na medicinskoj pomoći koju je Rusija poslala u Srbiju i što je „potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije“.

"Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja", rekao je predsednik Vučić predsedniku Putinu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsednik Srbije je, kako je navedeno, obavestio sagovornika u Moskvi da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su, kako je rekoa, sa "velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja korona virusa i suzbijanju zarazne bolesti kovid 19 i pomogli da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija u najvećim žarištima".

Kremlj: Putin i Vučić za dalje jačanje srpsko - ruskog strateškog partnerstva

Iz zvaničnog Kremlja je saopšteno da su se dva predsednika založila za dalje jačanje srpsko-ruskog strateškog partnerstva.

"Izražena je obostrana želja za dalje jačanje rusko-srpskog strateškog partnerstva i multilateralne saradnje, uključujući i razvoja zajedničkih projekata u oblasti energetike, železničkog transporta i u sferi visokih tehnologija", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Dodaje se i da je iz Kremlja saopšteno da je u telefonskom razgovoru, do kojeg je, kako se navodi, došlo na inicijativu srpske strane, Vučić "u ime svih građana Srbije izrazio iskrenu zahvalnost za pomoć" koju je pružilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Šefovi država su razmenili "tople čestitke" povodom 75. godišnjice Pobede nad fašizmom, dodaje se u saopštenju.

"Dogovoreno je dalje održavanje redovnog dijaloga", navodi se u saopštenju Kremlja.

XS
SM
MD
LG