Dostupni linkovi

Izvršioci napada u Ukrajini potraživani u Crnoj Gori


Ukrajinski policajci tokom akcije hapšenja učesnika oružanog napada, državljana Crne Gore, u Kijevu, 27. maja 2020.
Ukrajinski policajci tokom akcije hapšenja učesnika oružanog napada, državljana Crne Gore, u Kijevu, 27. maja 2020.

Nije poznato da li će Crna Gora tražiti izručenje osoba koje su u glavnom gradu Ukrajine pokušale ubiti crnogorskog državljanina Radoja Zvicera, navodnog vođu kriminalnog "kavačkog" klana.

Oružani obračun dogodio se u Kijevu 26. maja, kada je na meti četvorice egzekutora, među kojima su dvojica državljana Crne Gore, bio i Zvicer.

Nakon pokušaja likvidacije Radoja Zvicera, ukrajinska policija je vrlo brzo locirala egzekutore i tokom potjere ih svu četvoricu uhapsila u Odesi na jugu Ukrajine.

Crnogorska policija je saopštila u srijedu, 27. maja da je "kroz neposrednu komunikaciju i direktnu razmjenu operativnih informacija sa kolegama iz Ukrajine učestvovala u rasvjetljavanju pokušaja ubistva Zvicera".

Zbog pokušaja ubistva uhapšeni su državljani Crne Gore Emil Tuzović i Stefan Đukić i dvojica državljana Srbije.

Za Đukićem je bila raspisana međunarodna potjernica "zbog upotrebe vatrenog oružja" u Baru, na jugu Crne Gore, krajem 2019. godine kada je ubijen Jovan Klisić, a teško ranjen Velizar Gardašević.

Ministarstvu pravde Crne Gore Radio Slobodna Evropa (RSE) je uputio pitanja da li će tražiti izručenje učesnika oružanog obračuna u Ukrajini, zbog krivičnih djela počinjenih u Crnoj Gori i da li su pravosudne institucije Ukrajine tražile pomoć od crnogorskih državnih u odnosu na uhapšene osobe u Ukrajini. Iz Ministarstva pravde do objavljivanja ove vijesti nismo dobili odgovor.

O mogućem izručenju

Crnogorske pravosudne institucije bi trebalo da zatraže izručenje u Ukrajini uhapšenih crnogorskih državljana, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) generalni sekretar organizacije Civis i nekadašnji policijski funkcioner Zoran Miljanić.

“Obaveza je crnogorskih vlasti odnosno Ministarstva pravde da zatraži izručenje svih onih državljana Crne Gore koji su ranije potraživani. To je neminovnost i smatram da će Ministarstvo ubrzo aktivirati, preko međunarodne pravne pomoći da dođe do ekstradicije lica koja imaju izvršena krivična djela na teritoriji Crne Gore za koja se potražuju”, kaže Miljanić navodeći da to važi i za izvršioce i za žrtvu vatrenog obračuna u Ukrajini.

Ko je Radoje Zvicer?

Zvicera od nekoliko godina unazad potražuje crnogorska policija, kako bi ga saslušala u sklopu više istraga o ubistvima koja su se dogodila u ratu kotorskih klanova.

Na meti suprotstavljenog “škaljarskog” klana našla se 2016. godine i Radojeva supruga Tamara Zvicer. U tom napadu ni ona ni maloljetna kćerka nisu povrijeđene, a za napad je osumnjičen Jovan Vukotić koji slovi za vođu “škaljarskog “ klana. Vukotić je iz Beograda u februaru ove godine izručen Crnoj Gori.

Rat kotorskih klanova traje od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. Navodno, tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan se podijelio na dva “škaljarski” i “kavački”, u čijim obračunima je poginulo preko četrdeset osoba.

Prema podacima iz "Crne knjige" RSE i agencije Krik, baze ubistava izvedenih na teritoriji Srbije i Crne Gore koja su imala odlike mafijaških likvidacija, od 2012. godine na ovaj način stradalo je 157 ljudi, od čega je svega 13 slučajeva pravosudno riješeno. Od ukupnog broja u Crnoj Gori je ubijena 61 osoba.

Osim na teritoriji Crne Gore i Srbije, do mafijaških ubistava je došlo i u Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG