Dostupni linkovi

Rat klanova: Likvidacije i pred porodicama


Istraga na mestu eksplozije bombe u Podgorici, iz 2018.
Istraga na mestu eksplozije bombe u Podgorici, iz 2018.

Novi obračun crnogorskih kriminalnih klanova odnio je dva života u Atini, gdje su ubijeni Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su prethodnih godina kroz medije označavani kao visokorangirani članovi takozvanog "škaljarskog klana".

U odnosu na prethodna ubistva, koja imaju pečat mafijaških obračuna, ovoga puta su likvidacije počinjene pred članovima porodica žrtava.

Dan ranije u Beogradu je ubijen Kotoranin Marko Vuković, takođe pred članovima porodice.

Saznanja koja je iznjela policija

Uprava policije Crne Gore je zvanično obaviještena da su dva crnogorska državljanina u Grčkoj lišena života.

Kako se navodi u saopštenju Uprave policije, radi se o Dedoviću i Stamatoviću, a sprovedenom istragom grčke policije obuhvaćena su četiri osumnjičena lica koja su se nakon izvršenja krivičnog djela dala u bjekstvo i za njima se traga.

Još se navodi da je policija Igora Dedovića potraživala radi vođenja krivičnog postupka za krivična djela teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Dok je Stevan Stamatović potraživan radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela zločinačko udruživanje.

Šta je poznato o ubistvu u Atini?

Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su ubijeni u Atini, vezuju se za "škaljarski klan" koji je već godina u ratu sa takozvanim "kavačkim" klanom.

Za u beogradskom naselju Bežanija ubijenog Kotoranina Marka Vukovića, mediji na osnovu operativnih saznanja policije izvještavaju – da je bio pomorac a zatim je u glavnom gradu Srbije otvorio građevinsku firmu.

Bilo da su u pitanju ubistva iz osvete, novca ili prevlasti na kriminalnoj sceni, beogradski kriminolog Zlatko Nikolić, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi o istom klišeu, a da su talasi nasilja i obračuna postali zakonitost:

"Sve dosadašnje likvidacije među crnogorskim državljanima, bilo u samoj Crnoj Gori ili van Crne Gore pogotovo u Beograd i sada u Atini, imaju isti kliše za sukob i za fatalni završetak jedne ili druge strane. Skoro da je postala zakonitost kada prođe jedan talas koji izvrši jedna strana, druga strana uzvraća. Da li će biti kroz dva tri mjeseca ili manje, ali siguran sam da ispred njih stoji par mjeseci nekakve pauze i nekakvo presabiranje ili novo procjenjivanje meta i snage koju imaju za ostvarivanje eventualne osvete", kaže Nikolić dodajući da se može vidjeti da u kriminalnim obračunima postoji i element osvete:

"Kod Crnogoraca su obračuni poprimili element osvete, nije krvna, ali je ipak osveta po sistemu 'oko za oko, zub za zub'", rekao je Nikolić.

Šta se zna o ratu klanova i nekima od ubijenih?

Rat kotorskih kriminalnih klanova traje od 2014. godine kada je nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, a do sada je u međusobnim likvidacijama život izgubilo preko 40 osoba.

Specijalno tužilaštvo je prošle godine sprovodilo istragu protiv, sada ubijenog Igora Dedovića, zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva pripadnika suparničkog klana.

U istoj istrazi se tereti Jovan Vukotić iz Kotora, koji se u medijskim i drugim izvještajima vodi kao navodni vođa "škaljarskog klana". Vukotić se nalazi u zatvoru u Srbiji i čeka se odluka o njegovom izručenju Crnoj Gori.

Drugi ubijeni, Stevan Stamatović, je prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaja ubistva postavljanjem eksplozivne naprave.

Navodni vođa suparničkog "kavačkog" kriminalnog klana Slobodan Kašćelan je do skoro bio u pritvoru tokom suđenja za zelenašenje. Kašćelan je pušten krajem prošle godine iz pritvora nakon što je položio jemstvo u iznosu od oko 500.000 eura.

Vučić o ubistvima

Posljednje dvostruko ubistvo u Atini je komentarisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da bi se ubistva desila u Beogradu da nije svojevremeno zabranjen ulaz u Srbiju brojnim osobama iz kriminalnog miljea, a naročito sa teritorije Crne Gore.

"Krvavi pir koji se dogodio sinoć u Atini desio bi se u Beogradu da takve mjere nijesmo preduzeli", rekao je predsjednik Srbije.

Novi mafijaški trend?

Zajedničko posljednjim likvidacijama u Beogradu i Atini su: da su ubistva prethodno isplanirana, da su žrtve vjerovatno mjesecima praćene, da su likvidacije izvršene van teritorije Crne Gore i da su sva tri ubistva počinjena pred očima porodica žrtava, što je do sada bio rijedak slučaj.

Da li ovo pokazuje novi trend beskrupuloznosti kriminalnih grupa?

"Novo je to što su se pojavila ubistva ispred djece i žena. Bez da se, kako neki kažu, poštuje onaj kriminalni kodeks ili shvatanje časti, da porodice ne budu umiješane. To izgleda ostaje samo za filmove i nekakve serije, a u praksi više ne smatraju da je to čak i 'kolateralna šteta', nego da je legitiman cilj", navodi Nikolić.

Po podacima iz "Crne knjige" RSE i agencije Krik, baze ubistava izvedenih na teritoriji Srbije i Crne Gore koja su imala odlike mafijaških likvidacija, od 2012. godine na ovaj način stradalo je 157 ljudi, od čega je svega 13 slučajeva pravosudno rešeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG