Dostupni linkovi

Ima li mira među kotorskim klanovima nakon hapšenja bosova?


Crnogorska policija na mjestu ubistva vođe klana, Bar, fotoarhiv
Crnogorska policija na mjestu ubistva vođe klana, Bar, fotoarhiv

Akcija češke policije koja je u Pragu uhapsila Slobodana Kašćelana (55), najtraženijeg crnogorskog bjegunca, za kojim je još u februaru 2017. godine raspisana crvena Interpolova potjernica, jedna je od glavnih tema medija u Podgorici, s obzirom da Kašćelan slovi za vođu Kavačkog kriminalnog klana, koji je od 2014. godine u bjesomučnom ratu sa Škaljarskim klanom, a čiji se navodni vođa Jovan Vukotić već nalazi u beogradskom zatvoru.

Da li to, što se predvodnici dva zavađena kotorska klana nalaze iza rešetaka, može biti uvod u smirivanje njihovih međusobnih obračuna u Crnoj Gori i u regionu, odnosno da li će policija pokazati volju I moć da im stane na put?

Policijski službenici Češke Republike i Crne Gore, kako se navodi, bili su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Njemačke, Austrije, Francuske i još nekoliko zemalja.

U podužem saopštenju, Uprava crnogorske policije konstatovala je kako je hapšenje Kašćelana "još jedan pokazatelj da crnogorska policija u kontinuitetu preduzima sve neophodne mjere i radnje u traganju za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa".

I navodni vođa Škaljarskog klana, Jovan Vukotić, je u oktobra ove godine uhapšen u Turskoj i isporučen Beogradu, kao srpski državljanin, gdje je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja pasoša.

Da li će stavljanje navodnih mafijaških bosova voditi smirivanju bespoštednog rata ta dva klana, koji traje od 2014. godine, kada je u Španskoj luci Valensija nestao brod sa dvije tona kokaina, a od kada je u surovim obračunima stradalo desetine pripadnika tih klanova, ali i nedužnih ljudi?

Bezbjednosni analitičar Zoran Miljanić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako nema posebnih očekivanja od novonastale situacije.

"Ne smatram da će samim lišavanjem slobode šefova tih mafijaških organizacija, policija uspjeti da se izbori sa samom mafijom. Tako možemo posmatrati slučaj navodnog vođe Zemunskog klana u Srbiji Luke Bojovića, koji iako je već duži niz godina u zatvoru u Španiji, mislim da nimalo nije opao rejting i nimalo nije opala moć te mafijaške organizacije, na čijem je on navodno čelu", kaže Miljanić.

Luiđ Ljubo Škrelja, član parlamentarnog odbora za bezbjednost iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), svoj optimizam zasniva na činjenici da je policija uspjela da uđe u sistem skrivanja vođa organizovanih kriminalnih grupa.

"Više se nadam u efikasnost organa Uprave policije u budućem periodu, nego što će se obračuni kriminalaca nakon hapšenja vođa smiriti", navodi Luiđ Ljubo Škrelja.

Dan nakon hapšenja Slobodna Kašćelana u Pragu, podgorička štampa otkriva nezvanične detalje, pa tako provladina Pobjeda iznosi kako su kod kod njega pronađena dva pasoša – francuski i kosovski, na ime Slobodan Perić.

Francuski pasoš je falsifikovan, a kosovski je, navodno, regularan jer je izdat od lokalnih vlasti.

Upravo na Kosovu nedavno su uhapšene četiri osobe iz Crne Gore bliske "Kavčanima", čije je izručenje zbog postupaka koji se protiv njih vode zatražilo Ministarstvo pravde u Podgorici.

Među njima je i Podgoričanin Mario Milošević, koji je saslušavan zbog navodne veze sa ubistvom lidera Građanske inicijative iz Sjeverne Mitrovice Olivera Ivanovića.

Zoran Miljanić pozdravlja uspjeh crnogorske policije u hapšenju Slobodana Kašćelana, ali smatra da će policija mafiji pokazati zube tek onda kada se obračuna sa kriminalcima u sopstvenim redovima.

Do sada je, naglašava Milanić, država dozvolila mafiji da je jača od nje.

"Dok se ne sprovedu kvalitetne finansijske istrage, dok se ne oduzme moć koju posjeduju te organizacije, ogromna finansijska sredstva koja imaju, teško da se država sa njima može izboriti. Plašim se da država upravo u tom segmentu nema apsolutno nikakve ili ima veoma slabe kapacitete sa se izbori sa tim problemom. To znači finansijskim istragama u dijelu mafijaških organizacija, a tek treba političke volje da bi država ušla u jači obračun sa kriminalcima u samim bezbjednosnim strukturama, provođenjem opsežnih finansijskih istraga i dokazivanja porijekla imovine pripadnicima bezbjednosnog sektora", smatra Miljanić.

Za razliku od Miljanića, Ljuiđ Ljubo Škrelja nema dilemu da će policija izaći na kraj sa kriminalom.

"Znate što-ako su oni označeni kao neke vođe I ako su te vođe u zatvoru, I to zaslugom I saradnjom policija u regionu, to znači da im je sužen prostor za djelovanje I stavljen jasan signal da više nema igre I nema šale sa državama, odnosno državnim organima", rekao je Škrelja za RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG