Dostupni linkovi

Rat kotorskih klanova nastavljen u Ukrajini: Hapšenja Crnogoraca


Policija, Ukrajina, ilustracija
Policija, Ukrajina, ilustracija

Crnogorski državljani E.T. (30) i S.Đ. (30) uhapšeni su u Ukrajini zbog sumnje da su u utorak, 26. maja, u Kijevu pokušali da ubiju R.Z. (38), takođe cnogorskog državljanina, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Ukrajinska policija saopštila je da su nakon utvrđivanja identiteta žrtve, motivi postali jasni. "Žrtva je državljanin Crne Gore, koji je tražen u međunarodnim okvirima i jedan je od vođa i organizatora narko kartela, čiji članovi krijumčare drogu u većinu evropskih zemalja", piše u saopćenju.

"Glavni razlozi pokušaja atentata bile su kriminalne aktivnosti žrtve, moguća preraspodjela u sferi uticaja u samoj organizaciji kao i između balkanskih kriminalnih klanova koji kontrolišu trgovinu drogom", rekao je šef Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klymenko.

Predstavnici Odjeljenja za strateške istrage policije Ukrajine identifikovali su da su umiješane osobe građani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Prema riječima šefa Nacionalne policije, oni su u Ukrajinu stigli početkom maja, unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i nadzirali žrtvu i porodicu.

"Nakon što su utvrdili datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet metaka na žrtvu, dvojica počinitelja ušli su u automobil i napustili mjesto zločina", navode iz ukrajinske policije i dodaju da su se napadači odupirali hapšenju i pokušali pobjeći.

Crnogorska policija tvrdi da je učestvovala u rasvjetljavanju pokušaja ubistva R.Z. kroz neposrednu komunikaciju i direktnu razmjenu informacija sa kolegama iz Ukrajine.

Navode da su E.T. i S.Đ. u prethodnom perodu bili predmet istrage crnogorske policije te da je podgorički Interpol raspisao međunarodnu potjernicu za S.Đ. zbog upotrebe vatrenog oružja u Baru krajem prošle godine, kada je ubijen J.K. a teško ranjen V.G.

Rat kriminalnih klanova u Crnoj Gori, kavačkog i škaljarskog, traje od 2014. godine kada je nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, a do sada je u međusobnim likvidacijama život izgubilo preko 40 osoba.

Prema podacima iz "Crne knjige" RSE i agencije Krik, baze ubistava izvedenih na teritoriji Srbije i Crne Gore koja su imala odlike mafijaških likvidacija, od 2012. godine na ovaj način stradalo je 157 ljudi, od čega je svega 13 slučajeva pravosudno riješeno.

  • Na ovom linku možete pogledati bazu ubistava izvedenih od 2012. u Crnoj Gori i Srbiji koja imaju odlike mafijaških likvidacija: CRNA KNJIGA (Crna knjiga je zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa​)

XS
SM
MD
LG