Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Milarema Berbića zbog ratovanja u Siriji


Zgrada Tužiteljstva BiH, fotoarhiv
Zgrada Tužiteljstva BiH, fotoarhiv

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milarema Berbića iz Zenice.

Radi se o jednom od 25 bosanskohercegovačkih državljana koji su 19. decembra 2019. godine deportirani u BiH, a prije toga su boravili u kampovima i zatvorima u Siriji, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom.

U BiH je tada vraćeno šest žena, dvanaestero djece i sedam muškaraca.

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

U optužnici se navodi da je Berbić od 2014. do 2019. godine, bio u Siriji i borio se u strukturama militantne organizacije tzv. Islamske države (IDIL).

"Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, napustio BiH, te otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u sklopu tzv. IDIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom", saopćeno iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim videosnimcima "Islamske države".

Pozivao je muslimane da učine hidžru i dođu živjeti u "Islamsku državu".

Berbić je, prema vlastitoj izjavi, u Siriju otišao kako bi doveo kćerku koja je tamo otišla s mužem.

Nakon što je, kako je kazao, prevaren, nije više bilo načina da se vrati.

Tokom ročišta Berbić je tvrdio da je u Siriji obavljao poslove održavanja kuća u tzv. ketibi (četi u kojoj je boravio), te da nije posjedovao nikakvo oružje, osim "turskog pištolja".

Optuženi se tereti za krivično djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je upućena Sudu BiH.

Ovo je četvrta optužnica za izručene bh. državljane.

Od sedam bh. državljana koji su vraćeni u BiH i koji su u pritvoru zbog sumnje da su sudjelovali na ratištima, optužnica je podignuta za Jasmina Keserovića i Armena Dželku, za koje je počeo sudski proces, i Senada Kasupovića koji čeka na počekat pretresa pred Sudom BiH.

Na Sudu Bosne i Hercegovine 4. maja, održana su dva glavna pretresa u predmetima Jasmin Keserović i Armen Dželko, optuženim za ratovanje u Siriji, odnosno za krivična djela organiziranje i pridruživanje terorističkoj organizaciji i javno poticanje na terorističke aktivnosti. Obojica su s braniteljem izrazili namjeru da s Tužiteljstvom dogovore sporazumno prihvaćanje krivnje.

Prema Krivičnom zakonu BiH, kazna predviđena za krivična djela organiziranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u vezi s terorizmom može iznositi od tri do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG