Dostupni linkovi

Poslodavci u Federaciji BiH traže da im se omogući nastavak rada


Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) traži od vlasti u Bosni i Hercegovini i Federacije BiH da bez odlaganja donesu mjere što hitnijeg početka rada privrednih subjekata.

Kako je saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH, traže se, prije svega, što hitniji početak rada kompanija koje vrše usluge gradskog i međugradskog prijevoza, restorana, smještajnih kapaciteta i drugih kompanija kojima je bio zabranjen ili značajno reduciran tokom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom korona virusa, koje je na snazi, odlukom Vijeća ministra BiH, od 17. marta.

„Tražimo da nam nadležni organi donošenjem odgovarajućih odluka hitno omoguće normalizaciju radnih procesa u kompanijama. U ovome trenutku, kada je izvjesno da imamo dobre rezultate u borbi sa korona virusom, neophodno je nastaviti rad kompanija i pokušati spasiti privredu od težih posljedica i prijetećeg kolapsa”, naglašavaju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjećaju da je većina kompanija u BiH osjetila posljedice pandemije korona virusa te je uz ‘nedovoljne i nekvalitetne’ poticajne mjere nadležnih institucija, bila primorana značajno smanjiti svoje aktivnosti, što je dovelo do smanjenja plaća, uplaćenih direktnih i indirektnih poreza, a nerijetko i do otpuštanja dijela radnika i gubitka radnih mjesta.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da bi se spriječio totalni kolaps privrede i sačuvala radna mjesta, nužno je donijeti mjere koje će omogućiti kompanijama da nastave privredne aktivnosti, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite od korona virusa.

Parlament Federacije BiH (Predstavnički dom 24. aprila, Dom naroda 4. maja) usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 ili takozvani korona zakon.

Tako će u Federaciji BiH, kako se navodi u Zakonu, sve kompanije koje su imale pad prihoda od minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine moći aplicirati za olakšice, čime će biti omogućena finansijska pomoć radnicima ugroženih firmi.

“Korona zakon" predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja u iznosu oko 240 KM (120 eura) mjesečno po svakom zaposlenom, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Vijeće ministara BiH je 5. maja formiralo Grupu za socio-ekonomski odgovor na pandemiju COVIDA- 19.

Zadatak Grupe, između ostalog, je da koordiniše aktivnostima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za donošenje socio-ekonomskim mjera kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

XS
SM
MD
LG