Dostupni linkovi

Novih 15 hiljada prijava nezaposlenih u FBiH od pojave korona virusa


Direktorica Zavoda za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Helena Lončar saopštila je u utorak 21. aprila da se od početka meseca na evidenciju nezaposlenih prijavilo 12.411 osoba, a da je od pojave korona virusa više od 10 hiljada njih zatražilo novčanu pomoć.

„Ako gledamo podatke od pojave korona virusa, dakle, od 23. marta kada je počeo rasti broj onih koji su se iz radnog odnosa prijavili na evidenciju, onda možemo reći da je iz radnog odnosa od 23.3. do 20.4. na evidenciju nezaposlenih došlo 15.107 osoba. Od tog broja njih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu“, rekla je Lončar na konferenciji za medije.


Federalni zavod za zapošljavanje, navodi Lončar, pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama da zaposle kadar koji im je neophodan da se nose s posljedicama korona virusa. Ove ustanove se mogu prijaviti u službe za zapošljavanje gdje u ovom trenutku mogu zatražiti subvencije za zapošljavanje neophodnog kadra.

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Vesko Drljača iznio je i podatke Poreske uprave FBiH prema kojima je od 16. marta do 20. aprila otpušten 31.191 radnik, a prijavljeno 8.145 radnika.

Drljača je govorio o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Kaže da do ovog trenutka dogovor o tekstu izmjena i dopuna Zakona o radu nije postignut, jer poslodavci i sindikat ne mogu da nađu kompromis.

„Stav Vlade Federacije BiH od početka je bio da udruženja poslodavaca i sindikat radnika trebaju napraviti zajednički dogovor, koji bi se kasnije implementirao kroz izmjene i dopune Zakona o radu. Sve ono što se dogovore sindikati i poslodavci u skladu sa nadležnostima prihvatljivo je za vladu. Nažalost, i pored više konsultacija i sastanaka Koordinacionog odbora Vlada Federacije BiH sa udruženjima poslodavcima i sindikatima nije uspjela pronaći konačan dogovor“, rekao je Drljača.

'Pandemija' otkaza
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

XS
SM
MD
LG